Képcserélő

Hasznos tanácsok nyaralásunk pénzügyeihez a CIB Banktól

A CIB Bank egy reprezentatív kutatás keretében vizsgálta a nyári pihenési és utazási szokásokat. A felmérés eredményei azt mutatják, hogy külföldi utazáskor többen a készpénzt részesítik előnyben – köztük olyanok is, akik itthon szívesebben fizetnek bankkártyával. Pedig a kártyás fizetés biztonságos, gyors és kényelmes, és ha bankkártyánk velünk van, nem kell nagy mennyiségű készpénzt magunkkal vinni. A téma avatott szakértőjével Surányi Zoltánnal, a CIB Bank lakossági üzletágának üzletfejlesztési vezetőjével készült interjúban a nyári pénzügyek mellett hasznos tanácsokat kaphatunk a biztonságos ATM használathoz, illetve ha Görögországba utazunk,  milyen pénzeszközzel tehetjük ezt előrelátóan. A videó interjút tovább kattintva lehet megtekinteni:

 

 

- A nyár a pihenésé és a feltöltődésé 

Hatból egy magyarnak a nyár csak egy évszak a négy közül, a többség számára azonban a pihenésről szólnak ezek a hónapok. A feltöltődéshez a megkérdezettek közel háromnegyedének legalább pár napos kikapcsolódásra szüksége van, de 47 százalékuk szerint ez csak és kizárólag hosszabb szabadsággal képzelhető el – derült ki a CIB Bank friss, országos, reprezentatív kutatásából, amely a nyári pihenési és utazási szokásokat vizsgálta.
A válaszadók több mint fele számol legalább egy, öt napnál hosszabb távolléttel, 35 százalék egyetlen nagyobb vakációt tervez, míg 17 százalék kettőt vagy annál is többet. A megkérdezettek mindössze 11 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem megy az idén szabadságra. Negyedük rövidebb időre kéri el magát, de legalább kétszer, vagy akár háromszor-négyszer a nyáron.
Nyári estéken többet mozdulnak ki
A nyári estéken a válaszadók fele szívesen mozdul ki a barátokkal vagy a családdal, a legtöbben legalább heti 2-3 alkalommal mennek el otthonról, 23 százalékuk hetente egyszer, és ugyanennyien havonta több alkalommal. A nyári programokra átlagosan egy este mintegy ötezer forintot költenek, ám a kiadások jelentős szórást mutatnak: a válaszadók majdnem 50 százaléka kétezer forintnál többet, de hatezernél kevesebbet fordít az esti kimozdulásra, míg minden tízedik megkérdezett legalább tízezer forintot szán a szórakozásra. Nem meglepő, hogy nyáron a válaszadók előszeretettel választanak szabadtéri programokat, tesznek sétát a városban vagy keresnek fel vendéglátóhelyeket munka után: közel felük jelölte meg ezt esti programnak, míg több mint negyedük szívesen jár moziba, ötödük pedig többet sportol a szabad levegőn.

infografika 1

- Készpénzzel mennek külföldre

Rövidebb üdülések esetén leginkább belföldi az úti cél, toronymagasan vezet a Balaton és környéke (68%), második helyezett Észak-Magyarország (38%). Akik hosszabb szabadsággal is terveznek, fele részben utaznak külföldre is: ebben az esetben Horvátország a legnépszerűbb, nem sokkal marad el Görögország, a dobogó harmadik helyén pedig Ausztria és Olaszország osztozik.
A CIB Bank kutatása szerint kirándulásra a válaszadók 86 százalék visz magával bankkártyát, míg a strandra 45 százalék. Legjellemzőbb a bankkártyával történő fizetés a mozikban és színházban. Vendéglátóhelyen a megkérdezettek több mint fele szokott esetenként bankkártyával fizetni, míg negyedük jellemzően azzal fizet. Belföldön átlagosan háromezer forint alatt hajlamosabbak a válaszadók készpénzzel fizetni. A megkérdezettek fele készpénzt és bankkártyát is egyenlő arányban használ, 28 százalék áll inkább a készpénz és 22 százalék inkább a bankkártya oldalán. A készpénzben hívők szerint ez a kényelmesebb, miközben a bankkártyát használók ugyanezt állítják a saját fizetőeszközükről.
Az eredmények szerint azonban külföldön jellemzőbb a készpénz használata: a megkérdezettek 41 százaléka elsősorban ezzel fizet. A fő szempont számukra a biztonságtudat, nyaraláskor ugyanis a kutatás eredményei szerint megnyugtatja a válaszadókat, ha több készpénz lapul a zsebükben. Amíg a hétköznapokban átlagosan valamivel több, mint 12 ezer forint van a pénztárcánkban, addig a hétvégén ez 30 ezerre emelkedik, külföldön viszont már 80 ezer forintra nő.

infografika 2

„A kutatás eredményei azt mutatják, hogy a külföldi nyaralásokra többen inkább készpénzzel készülnek annak ellenére, hogy a bankkártya használat gyors, kényelmes és biztonságos. Ma már szinte bárhol fizethetünk a plasztikkal, de ha mégis készpénzre van szükségünk, külföldön is hozzáférhetünk ingyen: a CIB Visa Inspire bankkártyákkal korlátlan számban vehetünk fel készpénzt díjtalanul 11 ország közel 10 ezer Intesa Sanpaolo logóval ellátott ATM-jénél, köztük a felmérés szerint is legnépszerűbb külföldi úti cél, Horvátország számos készpénzkiadó automatájánál is" – hangsúlyozza Surányi Zoltán, a CIB Bank lakossági üzletágának üzletfejlesztési vezetője.

forrás: CIB Bank Zrt

Bővebb információért, kérem kattintson a CIB Bank Zrt honlapjára:

                                                                                                                                              http://www.cib.hu/

CIB logo szlogennel