Szilágyi Áron vívó minden pástra lépésénél ellenfelének gyenge pontjait, és saját maga tökéletes precizitással összerakott technikájának, és tudásának legjavát adva, londoni olimpiai bajnoki  címét megvédve,  lett a férfi kard olimpiai bajnoka Rióban. 15-8-ra nyerte az amerikai Daryl Homerrel vívott döntőjét. Ezzel a magyar csapat ötödik aranyérmét szerezte.

Szilágyi Áron 1 01

Szilágyi Áron kardvívó Olimpiai - bajnok

 Az olimpiák történetében Szilágyi Áron az ötödik férfi kardvívó, aki megvédte egyéniben a címét. Szép hagyományt folytatott, a korábbi négy vívóból két magyar volt. Fuchs Jenőnek és Kárpáti Rudolfnak is sikerült egymás után két olimpiát nyernie.  A két külföldi a szovjet Viktor Krovopuszkov és a francia Jean-François Lamour volt.

Az aranyérmes asszó menete:

 Szilágyi Áron magabiztosan kezdhetett, korábbi hat meccsükből ötször legyőzte  Daryl Homert. Még egy másodperc sem telt el, máris vezetett. A második tust védés visszavágásból vitte be, majd három nullra vezetett, dominálni próbálta az asszót. Az amerikai is sikerült bevinni két találatot, de Szilágyi nem ingott meg, szinte letolta a pástról az ellenfelét, újra bevitt három gyors tust.
Szilágyi nagyon felszabadultan vívott, szinte játszott Homerrel, többször magára húzta, majd nagyon lazán, védekezésből visszatámadva is adott két tust, 8-4-re övé lett az asszó első fele. A második felét is uralta, óriási mentális fölényben volt.  Egy együttes találatnál kérte a videóbírót, és igaza lett, 9-4-re módosult az állás.  Szilágyi Áron mindent megmutatott vívó tudásából, továbbra is játszott az ellenfelével, látványos tusokat adott. Homernek nem volt esélye felzárkózni, 14-6-re vezetett. Az amerikainak még két tust sikerült elérnie, de már nem volt kérdés, kié az asszó és a győzelem.

szilagyi-aron-kard-vivas-rio 01

Szilágyi Áron kardvívó Olimpiai - bajnok 

Szilágyi Áron 1 1 01

 Szilágyi Áron a koreai Kim és Daryl Homert társaságában

Szilágyi Áron kardvívó - aranyérem

Szilágyi Áron 

forrás:  fotó - Czeglédi Zsolt / MTI

                 fotó - AFP / Fabrice Coffrini

                 fotó - AFP / Kirill Kudryavtsev