Képcserélő

Olimpia Rio 2016. - Az ötödik aranyérem Szilágyi Árontól vívásban...!

Szilágyi Áron vívó minden pástra lépésénél ellenfelének gyenge pontjait, és saját maga tökéletes precizitással összerakott technikájának, és tudásának legjavát adva, londoni olimpiai bajnoki  címét megvédve,  lett a férfi kard olimpiai bajnoka Rióban. 15-8-ra nyerte az amerikai Daryl Homerrel vívott döntőjét. Ezzel a magyar csapat ötödik aranyérmét szerezte.

Szilágyi Áron 1 01

Szilágyi Áron kardvívó Olimpiai - bajnok

 Az olimpiák történetében Szilágyi Áron az ötödik férfi kardvívó, aki megvédte egyéniben a címét. Szép hagyományt folytatott, a korábbi négy vívóból két magyar volt. Fuchs Jenőnek és Kárpáti Rudolfnak is sikerült egymás után két olimpiát nyernie.  A két külföldi a szovjet Viktor Krovopuszkov és a francia Jean-François Lamour volt.

Az aranyérmes asszó menete:

 Szilágyi Áron magabiztosan kezdhetett, korábbi hat meccsükből ötször legyőzte  Daryl Homert. Még egy másodperc sem telt el, máris vezetett. A második tust védés visszavágásból vitte be, majd három nullra vezetett, dominálni próbálta az asszót. Az amerikai is sikerült bevinni két találatot, de Szilágyi nem ingott meg, szinte letolta a pástról az ellenfelét, újra bevitt három gyors tust.
Szilágyi nagyon felszabadultan vívott, szinte játszott Homerrel, többször magára húzta, majd nagyon lazán, védekezésből visszatámadva is adott két tust, 8-4-re övé lett az asszó első fele. A második felét is uralta, óriási mentális fölényben volt.  Egy együttes találatnál kérte a videóbírót, és igaza lett, 9-4-re módosult az állás.  Szilágyi Áron mindent megmutatott vívó tudásából, továbbra is játszott az ellenfelével, látványos tusokat adott. Homernek nem volt esélye felzárkózni, 14-6-re vezetett. Az amerikainak még két tust sikerült elérnie, de már nem volt kérdés, kié az asszó és a győzelem.

szilagyi-aron-kard-vivas-rio 01

Szilágyi Áron kardvívó Olimpiai - bajnok 

Szilágyi Áron 1 1 01

 Szilágyi Áron a koreai Kim és Daryl Homert társaságában

Szilágyi Áron kardvívó - aranyérem

Szilágyi Áron 

forrás:  fotó - Czeglédi Zsolt / MTI

                 fotó - AFP / Fabrice Coffrini

                 fotó - AFP / Kirill Kudryavtsev