TISZTELET HIDEGKUTI NÁNDORNAK SZÜLETÉSE 100. ÉVFORDULÓJA ALKALMÁBÓL..! 

100 éve, 1922. március 3-án született Hidegkuti Nándor labdarúgó, vagy ahogy a legendás Aranycsapatban hívták: az Öreg. Az MTK színeiben játszó győztes, aki a felejthetetlen londoni 6:3-as meccsen mesterhármast rúgott az angol csapatnak. 69 válogatott mérkőzésén összesen 39 gólt szerzett, olimpiai bajnok volt 1952-ben, és világbajnoki ezüstérmes 1954-ben. A 2022. március 3. és április 17. között látogatható „Tisztelet Hidegkuti Nándornak születése 100. évfordulója alkalmából” című kiállítása a futballzseni életének és pályafutásának állít emléket.

  

(sajtótájékoztató részletek)

A héten ünnepélyesen megnyitották a Hidegkuti 100 kiállítást az Aranycsapat és az MTK legendás középcsatárának születésének centenáriuma alkalmából. Számtalan ereklye, köztük futballcipők, kitüntetések, korabeli dokumentumok, szerződések, eredeti focimezek és megannyi fénykép látható a „Tisztelet Hidegkuti Nándornak születése 100. évfordulója alkalmából” című kiállításon. A Magyar Nemzeti Múzeum Kupolatermében április 17-ig látogatható centenáriumi tárlat a futballzseni életének és pályafutásának állít emléket. Hidegkuti Nándor kiemelkedő játékoskarrierje során tagja volt az 1952-es helsinki olimpián aranyérmes, illetve az 1954-es svájci világbajnokságon ezüstérmes magyar válogatottnak. A nemzeti együttesben 69 mérkőzésen 39 alkalommal volt eredményes, legemlékezetesebb fellépésén, az Anglia elleni 1953-as mérkőzésen szokatlan pozícióban, visszavont középcsatárként mesterhármast szerzett. Később edzőként is nagyszerű eredményeket ért el, egyebek között Kupagyőztesek Európa Kupáját nyert az olasz Fiorentinával, magyar klubcsapatok mellett dolgozott, valamint edzősködött Lengyelországban, Egyiptomban és az Egyesült Arab Emírségekben is.

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója kiemelte, amikor Deutsch Tamás, az MTK elnöke megkereste, gondolkodás nélkül mondott igent a felkérésre, mert a magyar futballtörténelem kiemelten fontos része a magyar történelemnek.

Deutsch Tamás hangsúlyozta, nemcsak az április 17-ig nyitva tartó kiállítás nyílt meg, hanem kezdetét vette a Hidegkutinak szánt és 2023 elejéig tartó emlékév, amely során a magyar sporttörténelem egyik legnagyszerűbb szereplőjére emlékezhetnek.

 

Bővebb információért kérem, kattintsanak a MAGYAR NEMZETI MÚZEUM honlapjára!

https://mnm.hu/hu

 

forrás: Magyar Testgyakorlók Köre,

          MTK Budapest Labdarúgó Zrt.,

           Puskás Intézet 

           Magyar Nemzeti Múzeum

videó összeállítás: https://www.blogpress.hu/

 

950.JPG

 Hidegkuti Nándor

952.JPG

 951.JPG

 955.JPG

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója

956.JPG

Deutsch Tamás, az MTK elnöke

910.JPG

Szöllősi György a magyar labdarúgás nagykövete

957.JPG

 Polyák Balázs sportigazgató

958.JPG

Balogh Balázs, a Puskás Intézet igazgatója