Képcserélő

Bronzból van a magyar csapat párbajtőrje...! Bronz Olimpiai érem Rióban!

A magyar férfi párbajtőrcsapat bronzérmes lett a riói olimpián. 

 imre-geza-anatolij-herej 02

Imre Géza és az ukrán Anatolij Herej asszója
Forrás: MTI / Illyés Tibor

Az Imre Géza, Boczkó Gábor, Rédli András, Somfai Péter összeállítású párbajtőrcsapat a tavaly világbajnoki ezüstérmes dél-koreaiak 45-42-es legyőzésével jutott elődöntőbe, ahol a világranglistát vezető, címvédő franciáktól 45-40-re kikapott. A harmadik helyért rendezett mérkőzésen a vb-címvédő ukránokkal vívott és nyert 39-37-re.

Idézet Udvarhelyi Gábor szövetségi nyilatkozatából:

A kapitány szerint a vívóválogatott nagyon büszke lehet!

Több mint háromszorosan múlta felül a magyar vívóválogatott a londoni eredményét, amire nagyon büszke lehet - utalt arra Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány, hogy a négy évvel ezelőtti egyhez képest Rio de Janeiróban négy érmet nyert a csapat. "Londonban egy arany volt, itt két arany, egy ezüst és egy bronz. Gratulálok minden versenyzőnek, edzőnek és a sportági vezetésnek" - összegzett azután, hogy a férfi párbajtőrözők vasárnap harmadik hellyel zárták a riói vívóversenyeket. A kapitány elmondta, hogy nagyon jók voltak a feltételek, korábban soha nem tudtak ilyen jó körülmények között felkészülni - amit a versenyzők is hangoztatnak -, ennek lett az eredménye a sikeres szereplés.

Az egyéni döntőt 14-10-ről elvesztő Imrével kapcsolatban megjegyezte, hogy 2004 óta, amikor volt egy rosszul sikerült világbajnokság, sokszor óriási hátrányból hozta vissza csapatot, s az, hogy most a döntőben nem sikerült megőriznie valamennyit az előnyéből, előfordul a sportban. "Ő akkora alakja a magyar párbajtőrvívásnak, hogy az hihetetlen. Tizenkét éve állandóan hozza az érmeket" - hangsúlyozta.

A két győztesről, Szászról és Szilágyiról úgy vélekedett, mindketten kimagasló formában vívtak. "Emese végre feltette a koronát a pályafutására, remélem, folytatja még, az pedig fantasztikus, hogy Áron meg tudta ismételni a londoni győzelmét" - mondta, majd hozzátette, az is nagyszerű, hogy Imre a tavalyi világbajnoki győzelme után itt az olimpián ezüstérmes lett. "Örüljünk, hogy van egy Szilágyi Áronunk, de Emesének, Gézának és a többieknek is" - folytatta.

Azzal kapcsolatban, hogy a válogatottban jó néhány sok versenyt megélt, tapasztalt vívó volt, leszögezte: nem akar erőszakkal fiatalítani. "Amíg a fiatalok ki nem harcolják a csapatba kerülést, addig igyekszem teret adni, megfelelően irányítva, az idősebbeknek. Lám, Imre Géza és Boczkó Gábor sem fiatalok, mégis itt vannak ebben a bronzérmes csapatban. Igazán nagy dolog, hogy így együtt ki tudtak jutni az olimpiára egy elég kritikus időszak után" - mondta a szakvezető.

A szövetségi kapitány még hangsúlyozta, már csak azért is elégedett lehet mindenki az elért eredményekkel, mert 1972-ben, Münchenben volt legutóbb két aranyérme a magyar vívásnak.

Ezzel a mieink 12. riói érmüket szerezték meg: a mérlegünk öt arany-, három ezüst- és immár négy bronzérem.

forrrás: Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány

Internet - Magyar Hírlap

ferfi-parbajtor-csapat-rio-2016 01

 Férfi párbajtőr csapat Rio 2016. bronzérem!
Forrás: AFP/Kirill Kudryavtsev