Kezd kirajzolódni a magyar csapat szereplése a 2016-os Olimpiai játékokon Rióban. Megvan a teljes éremkollekciónk Rióban, az arany éremtől a bronzig. Fantasztikus eredményekkel még mindig nagy előkelő helyen van Magyarország az éremtáblázaton. A nagy nemzetek lélekszámára és a nagyon különböző gazdasági lehetőségek ellenére tartjuk velük lépést, és nem is akárhogy. És még mindig nem vagyunk a játékok végén. Minden további érem és helyezés tovább növeli esélyét a 2024-es Olimpia magyarországi rendezésére.

 hosszu-katinka-ezust

A győztes amerikai Maya Dirado és Hosszú Katinka a célban

Forrás: MTI / Illyés Tibor

Cseppet sem bánja Hosszú Katinka, hogy kétszáz háton ezüstérmet szerzett a riói olimpián, mi több, ebből merít majd új motivációt. Mindent kiadott magából, még hányt is a futam után. Hosszú Katinka három aranyérem után az utolsó számában, 200 háton ezüstérmet szerzett. Végig vezette a futamot, de a hajrában az élete utolsó versenyét úszó Maya Dirado megelőzte.

Az amerikainak ez volt az utolsó versenye, engem pedig feltüzel a folytatásra. Legutóbb Londonban egy negyedik hely jutott, akkor Shane (Tusup, Hosszú férje-edzője) azt mondta, ez a legjobb dolog, ami történhet veled. Most hasonlót érzek, a második helytől újra van bennem tűz, újra lesz miért lemenni az uszodába, és edzeni” – értékelt a Vasas versenyzője a döntő után.

Cseh Laszlo ezust

A 100 méter pillangó döntőjében Cseh, Phelps és Le Clos is 51.14-gyel ért a célba, így ezüstérmesek lettek. 
Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Clive Rose

Cseh L harom ezust 01

A szingapúri Joseph Schooling mögött hármas holtverseny alakult ki: Cseh, Michael Phelps és Chad Le Clos is azonos időt úszott, így mindhárman ezüstérmesek lettek.

Joseph Schooling Szingapúr első olimpiai bajnoki címét szerezte, de a 100 méteres pillangóúszás döntőjében, mögötte azonban három úszó világsztár állt fel a dobogóra, együtt, közösen, amire még ők sem számítottak, és kitekintve az eredményjelző táblára széles mosollyal vettek tudomásul. Schooling mögött hármas holtverseny lett a második helyen, Michael Phelps, Cseh László és Chad le Clos is 51,14 másodperces idővel csapott célba. Phelps ötödik érmét nyerte Rióban, ezt megelőzően négy aranyérme volt. A dél-afrikai Le Clos a 200 gyors után újabb számban lett második, Csehnek pedig ez pályafutása negyedik olimpiai ezüstérme. De  ez az ezüst felér egy arannyal, hiszen nagyon mélyről jött vissza azok után, hogy 200 pillangón csak a hetedik lett.

Fotó: Athit Perawongmetha / Reuters

 

kapas-boglarka-400-gyors 01 

Kapás Boglárka
Forrás: MTI / Kovács Tamás

Kapás Boglárka bronzérmet nyert 800 gyorson a riói olimpián, az aranyérmes Katie Ledecky hatalmas világcsúcsdöntést mutatott be. A 23 éves magyar úszó sokáig a második helyen állt, végül csak két tizeddel kikapott a brit Jazz Carlintól. 

Idézet Kapás Boglárka nyilatkozatából: „ugyanolyan iramban úsztam a végén, nem erősítettem, nem hajráztam. Jó úszás volt nagyon, nem adtam bele mindent, de azért elfáradtam, csütörtökön a váltóban kihajtottam magam, hajnali három órakor feküdtem le, éreztem is a mozgásomon, hogy voltam már pihentebb, de nagyon jó időt úsztam. Végre kezdem érezni azt, hogy nyolcszázon is kijön, aminek ki kell jönnie.”

marton-anita-sulylokes 01

 Márton Anita súlylökő

kép forrása: MTI

marton-anita-sulylokes 2 01

  Márton Anita súlylökő

kép forrása: MTI

 Londonban csak 23. lett Márton Anita, aki azóta volt már Eb-győztes, Eb- és vb-ezüstérmes, most pedig megszerezte első olimpiai  bronzérmét is, miután harmadik lett súlylökésben Rióban. Korábban azt mondta, egyéni csúcs kell az éremhez, és 20 méter fölötti eredmény az aranyhoz, mindkettő bejött. Márton Anita nyilatkozata szerint, "szerencsére nekünk az edzőmmel sikerült jól belőni a formaidőzítést, és a legnagyobb versenyen hoztam - nagyon izgultam, főleg a selejtező előtt, általában is az a jellemző, hogy olyankor sokkal nagyobb a drukk bennem. Most a döntőben azért érződött az első lökésemen, amely 17.60 méteres lett, hogy még izgulok, de utána megnyugodtam. Van bennem egy gát, hogy legyen egy érvényes lökésem elsőre, utána meg majd megy a többi, és nagyjából ez volt a forgatókönyv most is. Habár az eredeti terv az volt, hogy egy jó eredménnyel bekezdek, de szép lassan sikerült felépíteni a lökéseket, és szinte sorozatról sorozatra javítani."

forrás: MTI

              - internet