Képcserélő

Hosszú Katinka, három a magyar igazsága...! Elképesztő helyen Magyarország az éremtáblázaton Rióban...!

Legendás úszónőnk Egerszegi Krisztina nyomdokaiba lépett Hosszú Katinka a Brazíliában rendezett Olimpián Rióban. Hosszú Katinka 200 méter vegyesen sem talált legyőzőre, így háromszoros olimpiai bajnoknak mondhatja magát. A magyar úszók közül utoljára Egerszegi Krisztina nyert három aranyat egy olimpián, még 1992-ben. Magyar olimpikon utoljára 1992-ben szerzett egy olimpián három aranyérmet, akkor is egy úszó, Egerszegi Krisztina triplázott, a 100 és a 200 hát mellett 400 vegyesen tartott bemutatót a mezőnynek.

 Hosszú Katinka 33

Hosszú Katinka harmadik aranyérmével / fotó / AFP

Hosszú Katinka 333 01

Női 200 m vegyes, olimpiai bajnok:

1. HOSSZÚ KATINKA 2:06.58 perc
2. Siobhan-Marie O'Connor (Nagy-Britannia) 2:06.88
3. Maya Dirado (Egyesült Államok) 2:08.79

fotó forrása: Huszti István /Index

Hosszú Katinka versenye 200 vegyes úszásban:

Hosszú katinka az ötös pályáról kezdte a döntőt, mivel a középdöntőben O'Connor úszta a legjobb időt. Pillangón Hosszú és O'Connor fej fej mellett haladtak, nyolc század volt az előnye a magyarnak. Háton hozta, amit vártunk, és elhúzott, féltávnál már 72 századdal állt jobban, és öt századdal a világcsúcson belül volt. Mellen feljött rá a brit, legalábbis látszólag, mert még mindig Hosszú volt az élen. Gyorson pedig már nem lehetett befogni, 2:06.58 a győztes idő, amivel megdöntötte az olimpiai csúcsot. O'Connor három tizeddel, Dirado több mint két másodperccel maradt el tőle. Hosszú ezzel már a harmadik aranyát nyerte Rióban, ez a magyar csapat negyedik elsősége.

 Kenderesi Tamas-rio 2016 01

Kenderesi Tamás úszó - Rio bronzéremmel (fotó-AFP)

Kenderesi Tamas-Phelps rio 2016 01

Kenderesi Tamás példaképével az amerikai  Michael Phelps-el (fotó-AFP)

Kenderesi Tamás sport pályafutása:

Kenderesi Tamás (Bonyhád, 1996. december 13. –) olimpiai és Európa-bajnoki bronzérmes, ifjúsági olimpiai bajnok magyar úszó.2014-ben ifjúsági Európa-bajnok lett 200 méter pillangón.  A 2014. évi nyári ifjúsági olimpiai játékokon 100 m pillangón hetedik, 200 m pillangón első lett. A 2014-es rövid pályás úszó-világbajnokságon 50 méteren nem jutott tovább a selejtezőből. 2015-ben magyar bajnokságot nyert 200 méteren, megelőzve Biczó Bencét és Cseh Lászlót.  A 2015-ös úszó-világbajnokság előtt néhány nappal mononukleózis betegség miatt, orvosi előírásra (3 hónapig nem terhelhető) visszavonták a nevezését. A 2015-ös rövid pályás úszó-Európa-bajnokságon 100 m pillangón a 35. lett. 200 m pillangón kilencedik lett a selejtezőben, de az egy nemzetből induló versenyzők számának korlátozása miatt nem folytathatta tovább. A 2016-os úszó-Európa-bajnokságon 50 méteren 42., 100 méteren 23., 200 méteren bronzérmes lett.

 Az uszoda medencéjéban és a vívó páston történt drámai végkifejlet csak egy Shakespeare történethez hasonlítható. Van egy hatalmas hősünk Hosszú Katinka személyében. Kenderesi Tamás bronzérme úszásban olyan, mint amikor valaki berúgja az ajtót, és azt mondja itt vagyok megjöttem...csak egy kicsit váratlanul. Cseh László és Gyurta Dániel versenyzése és felkészülése szintén biztos hogy erőt próbáló embertelen volt, sok lemondással járó, a végéhez kellett volna a medence mellé egy Bernd Storck...

Imre Géza ezüst érme nagyon is tiszteletre méltó, le a klappal előtte is, nem mindenki szokott eljutni egy olimpiai döntőbe. Fájdalmas párhuzam jut eszünkbe. A veszprémi kézilabda csapat hogy vesztett nyert állásból mérkőzést....?

De nincs szomorkodni valója a szurkolóknak, mert a jelen pillanatban érvényes olimpiai éremtáblázaton harmadikok vagyunk...!

fotók forrása : Fotó AFP

                                - Huszti István / Index