Képcserélő

Labdarúgóink 44 év után újra az EB elit mezőnyében - "Na ugye...!"- gólok videón..!

 A magyar nemzeti csapat 3-1-es összesítéssel búcsúztatta Norvégiát és ezzel kvalifikált a jövő évi franciaországi kontinensviadalra. Labdarúgóink 44 év után újra az EB elit mezőnyében  - "Na ugye...!" - gólok videón..!  Győzelmüket megkönnyezte a magyar csapat, a profi Dzsudzsák Balázstól ez különösen megható volt.  Az EB sorsolását december 12-én tartják Párizsban.

A magyar labdarúgó-válogatott hazai pályán 2–1-re legyőzte a hajrában szépítő Norvégiát az Európa-bajnoki pótselejtező visszavágóján, ezzel kettős győzelemmel, 3–1-es összesítéssel kijutott a 2016-os franciaországi kontinenstornára. A magyar csapat Eb-n 1972, míg nagy világversenyen 1986 óta szerepelhet először.

Minden úgy kezddött, mint egy mesében, és mint Oslóban. Már a mérkőzés elején Priskin Tamás hatalmas góljával vezettünk 1-0-ra!! Ez már összesítésben 2-0 -t jelentett. A korai gól ellenére, ami akár már megnyugtató is lehetett volna a magyarok részére,  még nagyon sok volt hátra a mérkőzésből. Ezt tudva, a norvég csapat egyáltalán nem adta meg magát, küzdött az  egyenlítésért és a győzelemért. 

Meg kell mondani, így még nem láttuk csapatunkat játszani. Küzdött mindenki teljes erő bedobással, védelmünk nagyszerűen állta a norvég rohamokat, középpályasaink egyszerre zártak vissza védekezni, és sikerült a védekezés mellett több szép támadást is vezetni. Bernd Storck szövetségi kapitány taktikája, ami a biztonságos védekezésből veszélyes támadásokat vezetni, maximálisan bejött és működött. A mérkőzés ezen szakaszában hosszú idő után, de nem meglepő módon a magyar csapat uralta a meccset, még úgy is, hogy a labdatartás statisztikája nem ezt a mutatta. De kit érdekel ez, ha vezet a csapat, és a norvégok a saját térfelükön kénytelenek adogatni, mert a középpályára feltolt magyar védelem miatt nem tudnak támadásokat építeni a magyar csapat térfelén.  

A második félidőben folytatódott a küzdelmes és látványos mérkőzés, végre olyat játékot láttunk magyar focistáktól, amilyen meccseket bármilyen más nemzeti válogatottól elvár közönsége, szurkolói, és itt nem az izlandi vagy a Feröer-szigetek csapatára gondolunk. Láttunk szenvedni világbajnokságon  már egy spanyol, vagy angol válogatottat is, na ez most ránk nem vonatkozott!  

Nagyon beszorítottak minket a norvégok, ám sikerült ezt az időszakot átvészelnünk. Az 58. percben Dzsudzsák Balázs nagyon szép csavarásánál a léc mentette meg a norvégokat. Az utolsó húsz percbe fordulva ismét Dzsudzsák alakított ki magának lövőhelyzetet, de 17 méteres próbálkozását Örjan Nyland nagy vetődéssel hárította. A csereként beálló Böde Dániel Dzsudzsák szögletére érkezve megcsúsztatta a labdát, amely ezután Markus Henriksen lábáról a kapufára, onnan a kapusra, róla pedig a kapuba pattant. Öngól! 2–0 

 Még örültünk a magyar csapat második góljának, amivel összesítésben már 3-0-ra vezettünk, amikor a norvég csapat szépített.

A végén pedig kezdődhetett az örömünnep, továbbjutottunk!!! A közönség spontán elénekelte a csapat tagjaival a magyar nemzeti Himnuszt, ez az este a magyar csapaté volt. Hatalmasat teljesített a nemzeti 11 ezen a mérkőzésen!!

Kalapot emelünk a felemelő győzelemért és a továbbjutásért a csapatnak, közülük is csupa nagy betűvel a következő játékosoknak: KLEINHEISLER LÁSZLÓNAK, KIRÁLY GÁBORNAK, DZSUDZSÁK BALÁZSNAK , BÖDE DÁNIELNEK és PRISKIN TAMÁSNAK!! 

Külön szeretnénk kiemelni a két edző, Dárdai Pál és Bernd Storck munkáját a magyar csapat mellett, ami nélkül esélyünk sem lett volna ezt a sikert elérni!  Köszönjük!! Wir bedanken uns!!

Tovabbjutottunk

fotó: MTI

EB-PÓTSELEJTEZŐ, VISSZAVÁGÓ


MAGYARORSZÁG–NORVÉGIA 2–1 (1–0)


Budapest, Groupama Aréna, 22 186 néző. Vezette: Velasco Carballo (spanyol)


MAGYARORSZÁG: Király G. – Fiola, Guzmics, Lang, Kádár – Nagy Á. – Dzsudzsák, Elek (Pintér Á., a szünetben), Kleinheisler (Németh K., 74.), Lovrencsics – Priskin (Böde, 62.). Szövetségi kapitány: Bernd Storck
NORVÉGIA: Nyland – Elabdellaoui, Hovland, Forren, Aleesami – Tettey, Johansen – Skjelbred (Berget, 80.), Ödegaard (Pedersen, a szünetben), Elyounoussi (Helland, a szünetben) – Henriksen. Szövetségi kapitány: Per-Mathias Högmo
Gólszerző: Priskin (14.), Nyland (83. – öngól), ill. Henriksen (87.)

Egy lista a fanyalgók részére, ami még akkor is elgodolkodtató, ha most nem 16 csapatos, hanem 24 nemzeti 11 vág neki az Európa-bajnoki szereplésnek.

1960, Franciaország: nem jutott ki
1964, Spanyolország: bronzérmes
1968, Olaszország: nem jutott ki
1972, Belgium: 4.
1976, Jugoszlávia: nem jutott ki
1980, Olaszország: nem jutott ki
1984, Franciaország: nem jutott ki
1988, NSZK: nem jutott ki
1992, Svédország: nem jutott ki
1996, Anglia: nem jutott ki
2000, Belgium és Hollandia: nem jutott ki
2004, Portugália: nem jutott ki
2008, Svájc és Ausztria: nem jutott ki
2012, Lengyelország és Ukrajna: nem jutott ki

forrás: videó - Canal+

               - fotó/MTI