Képcserélő

Olimpia 2024. Budapest - MOB Közgyűlés

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) közgyűlése elsöprő többséggel (125 igen és 1 nem szavazattal) úgy döntött 2015. február 6-án, hogy javasolja Budapest városának és Magyarországnak, vizsgálja meg a 2024-es olimpia és paralimpia megrendezésének lehetőségét. A közgyűlés időpontját azt követően tűzte ki a MOB elnöksége, hogy decemberben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a gazdaságosabb olimpiák érdekében fogadott el reformcsomagot. Borkai Zsolt MOB-elnök - sajnos betegsége miatt, orvosai tanácsára, nem tudott jelen lenni az eseményen.

  

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a gazdaságosabb olimpiák érdekében fogadott el reformcsomagot. A NOB célja az, hogy a XXI. században ne csak a metropoliszok, hanem a közepes méretű, 2-4 milliós lakossággal rendelkező városok is rendezhessenek nyári olimpiát. A NOB az Agenda 2020 elnevezésű programban foglaltak szerint a fenntarthatóbb, olcsóbb és megtérülő játékokat támogatja, mindemellett ösztönzi a meglévő, valamint az ideiglenes és elbontható helyszínek legteljesebb felhasználását, s lehetőséget biztosít a több városban történő, kivételes esetben országhatárokon túlnyúló rendezésre. A szakemberek szerint Budapest számára a NOB reformcsomagja lehetőséget jelent. A MOB-elnök, Borkai Zsolt által felkért, úgynevezett Olimpiai Védnöki Testület tagjai - Baráth Etele, Oszkó Péter, Bienerth Gusztáv, Gyárfás Tamás, Kemény Dénes, Dénes Ferenc, Magyar Zoltán, Polgár Judit, Gömöri Zsolt, Rácz Marianne, Regőczy Krisztina, Sors Tamás, Kovács "Koko" István és Gyurta Dániel - támogatják és elképzelhetőnek tartják a budapesti rendezést.

A MOB tagjai emellett – második napirendi pontként – elfogadták a 2015. évi költségvetést, melynek főösszege 12 milliárd 35 millió forint.

Baráth Etele, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke korábban úgy nyilatkozott, a gazdaságos, megtérülő, olcsóbb és kisebb ötkarikás játékok támogatása szemléletmódbeli változás, Budapest és a magyar sport története pedig "helyzetbe tudja hozni Magyarországot."

Oszkó Péter korábbi pénzügyminiszter "megfontolható realitásnak" nevezte a budapesti olimpia gondolatát, s kiemelte, hogy a Budapesten és Magyarország különböző pontjain zajló jelenlegi fejlesztési folyamatok akár 2024-re elérhetnek odáig, hogy az országnak már alig lesz szüksége plusz infrastrukturális beruházásra.

A 2024-es olimpiára a jelentkezési határidő szeptember 15., a házigazdáról pedig 2017 nyarán, Limában dönt a NOB. Eddig Boston, valamint Róma, Párizs és Durban jelezte, hogy versenybe száll, illetve Németországból Hamburg vagy Berlin szintén beadja pályázatát, valamint Baku és Isztambul is érdeklődött.

A pályázati folyamat NOB által meghatározott főbb állomásai:

jelentkezési szakasz:

2015. szeptember 15. - a jelentkezés határideje

2015. október 7-9. - a NOB információs szemináriumot tart a jelentkező városoknak Lausanne-ban

2016. január 8. - a jelentkezési dokumentáció benyújtásának határideje

2016. március - a NOB munkacsoportja egyeztet a jelentkezőkkel

2016. április/május - a NOB végrehajtó bizottsága megnevezi a pályázó városokat

2016. május - a kiválasztott városok megkapják az új kitöltendő dokumentációt

pályázati szakasz:

2016. augusztus 5-21. - a pályázó városok megfigyelőként részt vesznek a riói olimpián

2016. november/december - a pályázó városok részt vesznek a riói szervezők jelentéstételén Tokióban

2017. január - a pályázati dokumentáció és a garancialevelek benyújtásának határideje

2017. február/március - az értékelő bizottság helyszíni látogatásai

2017. június - a NOB közzéteszi az értékelő bizottság jelentését

2017. június - a pályázók a NOB-tagságnak nyújtanak tájékoztatást

2017 nyara - a pályázó városok utolsó prezentációja a NOB limai közgyűlésén, az utolsó értékelő összegzés, a 2024-es játékok rendezőjének kiválasztása

Bővrbb információért kérem, kattintsanak a MOB honlapjára!

                                                                                                                                              http://www.mob.hu/mob

forrás: MOB

Schmitt Pál MOB

 

MOB Közgyűlés 2

MOB Közgyűlés 4

MOB Közgyűlés 5

MOB Közgyűlés 5