Képcserélő

Tihany, Levendula Fesztivál - a Régi Idők Udvara Skanzen és Étteremben

A régi emberek mindennapjaihoz szorosan hozzákapcsolódott a búbos kemence, melyből az életet szimbolizáló kenyér került elő. Ezt felismerve megépítettük mi is a kemencés udvarunkat, hogy a friss kovászos kenyér illatától elbódulva feltoluljanak azok a zsigeri emlékek, melyek minden magyar emberben szunnyadnak. S ha már a friss kenyér , vagy péktermékek zamatától elteltek, körülnézhetnek a szervesen összekapcsolt skanzenben is. 2015-ben elkészült a látványkonyha is, ahonnan a bükkfán füstölt és grillezett, csodás ételek és illatok állítják meg a vendégeket és járókelőket. Ha még ez nem lenne elég, akkor a Ciráda együttes Újmódi népzenéjének hangjai  fogják meg a Tihanyba érkezőket. Mindennek varázslóját,  Papp Róbertet  kérdeztük az étteremről, a levenduláról és a gasztronómia csúcsait ostromló fogásokról. 

 

Kevesen tudják, hogy a levendula - a tévhittel ellentétben - nem őshonos gyógynövényünk. Az 1920-as évek közepén Bittera Gyula - korának neves gyógynövényszakértője - telepítette az első levendulás ültetvényt. Bármennyire is hihetetlen Franciaországból hozott szaporítóanyagot, melyet a tihanyi apátságtól bérelt területen kezdett el termeszteni. Nagy meglepetésére az itthoni levendula sikeresebb lett, ugyanis illóolaj tartalma magasabb volt, minta franciáé .Ennek az az oka, hogy Tihany az egyik leggazdagabb hely Magyarországon a napsütéses órák számát tekintve, míg a csapadékmennyiségéről pont az ellenkezője mondható el. Így vált a Tihanyban telepített levendula világhírűvé, sikerét az is jelzi, hogy még a tőzsdén is jegyezték.

Bittera Gyula a 100 hektárra növelte a telepítés nagyságát. Sajnos a 60-as évektől a világhírű tihanyi levendulás pusztulásnak indult. Nagy részét beszántották és szőlőt telepítettek helyére. Zátonyi Zsigmond és Zátonyi Szilárd szerencsére 1986-ban újra elkezdett levendula termesztéssel foglalkozni. A Külső-tóval szemben lévő hét hektáros ültetvény nyár közepén gyönyörű látvánnyal fogadja a félszigetre érkezőket.

Napjainkban már közel harminc hektáron folyik levendulatermesztés a félszigeten. A június-július fordulóján virágzó levendulaültetvény különleges látnivaló a Balaton partján. A virágzás idején nyílt túrákat szerveznek a Tihanyi-félszigeten található Levendula mező megtekintésére és már hagyománnyá vált hogy a Belső-tó partján Levendula Fesztivált rendeznek. A levendulát ma már főzésre, sütemények ízesítésre is használják. valamint levendulás bodzaszörpöt és különféle lekvárokat is készítenek belőle. Ha ellátogat a Régi Idők Udvara Skanzen és Étterembe akkor ezeket meg is ízlelheti.

Bővebb információ a Régi Idők Udvara Skanzen és Étterem honlapján:

                                                                                                                                     http://tihanyietterem.tihanyinfo.com/

forrás: Papp Róbert - Régi Idők Udvara Skanzen és Étterem

zene: Ciráda együttes   Bővebb információk és dalok az együttes honlapján:     http://www.cirada.hu/

képek az Étterem és Skanzenből

 Tihany-Régi Idők Udvara

csizma

füstölő és kemence

Gyűjtemény

kalács

kemence

kemence

Levendula Tihany

szorolap

Ételfotó

Ételfotó

Ételfotó

Grillhús

Halak

Szarvashús

Skanzen fotó

Látványkonyha