blogpress kérdés 1/ Beszéljünk egy kicsit a kezdetekről! Mennyire volt tudatos döntés a színészi pálya választása, vagy esetleg volt az akkori elképzelések között más szakma is?

Szerednyey Béla Egyáltalán nem volt tudatos a választás, a családi indíttatás inkább arra predesztinált, hogy lehetőség szerint dr. legyen a nevem előtt, apai részről jogi, a nagymamám szerint pedig orvos doktornak kellett volna lennem. Mégis, -bár a gimnáziumban biológiából és angol nyelvből is 5-ösre érettségiztem, talán legbelül a Színház és Filmművészeti Főiskolára való jelentkezést preferáltam.

 

Szerednyey Béla színművész

blogpress kérdés 2/ Úgy tűnik sima és egyenes út vezetett a Színház és Filmművészeti Főiskolára. Valóban így volt ez, és mivel készült Ön a felvételire?

Szerednyey Béla színművész

Szerednyey Béla Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy 9 éves koromtól gyerekszínészként léptem fel a Rottenbiller utcai KISZ Művészegyüttesben. Itt ismertem meg Eperjes Károlyt, - becenevén Szamócát -) később vele közösen jártunk Montágh Imréhez, aki felkészített minket a felvételire. Nagyon jó iskola volt, monológokat, verseket tanultunk nála a szép beszéd mellett.  A sors mégis úgy akarta, hogy csak Szamit vegyék fel abban az évben, nekem a harmadik rostán sajnos nem sikerült tovább jutnom. Ekkor a sikeres tanári felvételim ellenére jelentkeztem a Nemzeti Színház stúdiójába, és innen aztán egyenes út vezetett a főiskolára.  

blogpress kérdés 3/ Szerencsés időszaknak volt mondható a 1970. és a 2000-es évek közötti időszak, amikor egymás után készültek tv-sorozatok és mozifilmek. Nagyon megváltoztak a filmek készítésének keretei és feltételei. Mit érez Ön ebből, és maradtak-e azért filmes lehetőségek és felkérések?

 

Szerednyey Béla színművész

Szerednyey Béla Sajnos soha nem voltam a filmesek kegyeltje.Talán nem volt olyan fotogén a fizimiskám, mint amilyen nekik jó lett volna. Vagy ki tudja? Szerencsére a  televízióban máshogy gondolták. A kosztümös tv-játékokon kívül több népszerű sorozatban is helyet kaptam. Ezeket a mai napig ismétlik, tehát valószínűleg nem voltak olyan elrettentőek szakmailag sem.    

Szerednyey Béla színművészblogpress kérdés 4/ Pályafutása során Ön mindvégig a Madách színház társulati tagja volt, és jelenleg is az. Tudatos döntés eredménye volt, hogy mind végig színházi társulatnál volt, és nem szerződött mondjuk a MAFILM társulathoz, annak reményében, hogy a filmes pályafutás nagyobb ismertséget és több lehetőséget hordozhat magában?

Szerednyey Béla 1981-ban együtt végeztünk egy MAFILM-es osztállyal, akik majd mindannyian a filmgyár színész társulatába szerződtek . Nekem nem volt kérdés, hogy 26.-nak  odamenjek-e, vagy nem. A Nemzetivel kacérkodtam, ahonnan felvettek a főiskolára, de Márton András elszerződése miatt, - akinek a szerepeit átvehettem,- végül is a Madách színházban kötöttem ki. Ennek az idén 32 éve, és elmondhatom, hogy az eddig eltelt időszakban nagyon sok lehetőséget kaptam itt a széles spektrumú zenés, és prózai szerepektől kezdve a rendezésig, koreografálásig, sőt díszlettervezésig egyaránt.    

blogpress kérdés 5/ Volt-e különbség a színházi munka, illetve televíziózás között?

Szerednyey Béla A színházi előadásokra, bemutatókra való felkészülés mindig több hónapos folyamat . A tévés forgatásokon én soha nem tapasztaltam olyan intenzív színészi felkészítést, elmélyülést, persze lehet, hogy én voltam rossz helyen, rossz időben. Mert visszanézve mondjuk Fehér György rendező egy-egy alkotását a mostani tv-s ismétlések során, látni, hogy mennyi munka, próba előzhette meg a felvételeket.

Szerednyey Béla színművész

blogpress kérdés 6/ Nagyot változott a média és a nyilvánosság világa is az elmúlt időben. Amíg csak a napilapok színházi rovatai és a Film Színház Muzsika tájékoztatta az embereket, nos ehhez képest a bulvárlapok és az internet gyökeresen új média felületeket hozott létre. Hogy érinti ez a változás az Ön magánéletét és művészi munkáját?

Szerednyey Béla színművész

Szerednyey Béla Megpróbáltam távol tartani magam a bulvársajtótól, de nyaranta az uborkaszezonban rendszeresen megtalálnak. Talán a hajóban élés a hírértékű, talán az, hogy egyedül töltöm itt a szabadságom… valószínű ezért terjedt el rólam, hogy megrögzött agglegény vagyok.  Ennek persze a fele sem volt igaz soha! Ha csak az utóbbi tíz évet vesszük, több hosszú ideig tartó élettársi kapcsolatom volt, és most is párban élek. Talán csak azt felejtették el, hogy amíg a színészek a nyári szünet alatt pihennek, párjaiknak dolgozniuk kell a munkahelyükön,és ha nem szakmabeliek,nekik nincs ilyen hosszú szabadságuk.. Tehát sajnos nem lehetnek itt velem egész nyáron.  

blogpress kérdés 7/ Milyen tervek és elképzelések vannak most napirenden a művész úr életében?

Szerednyey Béla Cseke Péter színész kollégámnál (aki már 5 éve igazgatója a kecskeméti Katona József színháznak) töltöm vendégségben az év hátralevő részét. Novemberben egy régi nagy sikert rendezek újra a (dr. Herz-et) az alföldi városban, majd a Páratlan Páros egyik főszerepét fogom próbálni, amit szilveszterkor láthat a kecskeméti közönség. Ezeket előzi meg szeptemberben a Madách új őszi musical-szenzációja a Mary Poppins, amin már nyár eleje óta dolgozunk. Ebben ha nem is a címszerepet, de egy fontos, és szép főszerepet játszom.

Szerednyey Béla színművész

blogpress kérdés 8/ Változott-e az idő múlásával a művészeti tervek és célok megvalósításának fontossága, illetve mennyire kap szerepet ebben most a NŐ és a család?

Szerednyey Béla Miután harmonikus családban nőttem fel, én is házasságra, és gyerekre vágytam. Az élet valahogy mégis úgy hozta, hogy a korai nősülés után elváltam, és máig nem lett saját utódom. De szeretem a gyerekeket, és a nevelésükből is gyakran ki kellett vegyem a részem. Sokat segítettem a húgomnak mind a két fia elindításában, mikor apuka nélkül maradtak, és jelen pillanatban is egy olyan anyukával élek együtt, akinek már két felnőtt gyermeke van.  

Szerednyey Béla színművész

blogpress kérdés 9/ Ezúton is szeretnénk gratulálni az elmúlt években kapott díjakhoz és elismerésekhez, illetve a 2012-ben megkapott  Magyar Érdemrend Tiszti keresztjéhez!!

Szerednyey Béla Azt hiszem, Makláry  Zoltán színész kollégám nevéhez fűződik az a tréfás mondás, hogy: „a díjakat azok kapják, akiknek adják!” Tudomásom szerint több, mint 10 éve annak, hogy Kerényi Imre először terjesztett fel Érdemes Művész díjra, azóta azt hiszem, túlzás nélkül mondhatom, hogy a Madách színház majd minden sikeres előadásában főszereplőként vettem részt. De hát a mi szakmánkban a siker fenemód gyanús dolog, még, ha rengeteg munka, és tehetség árán is jön létre. Miután a mai napig elutasítottak, úgy gondoltam, hogy a szakmai grémiumaink talán nem objektív szempontok alapján döntenek a művészeti díjak oda ítélésében. Ezért lepett meg nagyon ez a magas állami kitüntetés, de túl nagy dicsőségnek tartom, megelégedtem volna egy kis szakmai elismeréssel is.

blopress kérdés 10/ Kikerülhetetlen kérdés, és lehetne többet is említeni, de mostanában legtöbbször a Linda c. produkciót vetíti újra a Magyar Televízió.  A másik nagy emlék ezekből az időkből a Macskák c. musical. Milyen emlékek maradtak meg ezekből produkciókból?

Szerednyey Béla Nagyon jó emlékeim vannak mind a Macskák majd fél éves próbaidőszakáról, mind a Linda forgatásáról az izgalmas budapesti helyszíneken. Ugyanakkor árnyék is vetül erre az évre, mert akkor vesztettem el fiatalon édesapámat.  Sorszerűnek tartottam, hogy a Linda bemutatójának másnapján kezdtek el az emberek felismerni, amikor meglátogattam apám sírját a temetőben. Nagy szakmai siker volt a Macskák bemutatója is, ami hihetetlen belső energiát adott a jövőre nézve, nekem,és a Madách társulatának egyaránt. Mondhatjuk, hogy színházunk akkor találta meg azt a profilt, ami azóta már majdnem teljesen a sajátja lett.  

Szerednyey Béla színművész

blogpress kérdés 11/ A sikeresen elvégzett munka után jöhet a jól megérdemelt pihenés. Önről sokan tudják, hogy a Magyar tenger, a Balaton szerelmese. Különösképpen a vitorlázás az, ami sok örömet és kellemes kikapcsolódást biztosít. Mit jelent Önnek a hajón lenni?

Szerednyey Béla Demjén Ferencnek  van egy száma:”A szabadság vándorai” Ez nekem régóta az egyik kedvencem. Persze, gondolom nemcsak nekem, hanem mindazoknak, akik a vizet, a szelet és a napfényt szeretik.  Röviden: A hajó nekem a szabadságot jelenti.

blogpress kérdés 12/ Mennyi a boldogságfaktora most a művész úrnak? Egy 1-10-es skálán megjelölve mennyire boldog és elégedett most Szerednyei Béla művész úr?

Szerednyey Béla Bátran mondhatok most egy nyolcast !

blogpress kérdés 13/ Nyári kánikula lévén biztos szakít pár napot szabadságából kedvenc időtöltésére. A vitorlázással kapcsolatos az utolsó kérdés: mit jelentenek ezek a zászló jelek?

Zászlójelek

A H A J O M N E V E J O K E Y 2 0 1 2 B É L A   A válasz helyes !!

Tisztelt művész úr! Köszönjük az interjút! Jó szelet, és további kellemes pihenést kívánunk!!

blogpress.hu