Ennél kiválóbb és klasszabb évkezdetet, és koncertélményt az év elejére nem is lehet elképzelni. A Budapest Klezmer Band 2016-os Újévi koncertje előtt kérdeztük Jávori Ferenc "Fegyá"-t zeneszerzőt, előadóművészt, milyen gondolatokkal zárná az Ó évet, és milyen köszöntéssel indítaná el útjára az Újévet? 

 

A Budapest Klezmer Band a jiddis kultúrát s a kelet-európai hangszeres zsidó népzene világát emelte vissza a kortárs zenébe. Mi több, volt bátorságuk, hogy hasonlóképpen más, sikeres klezmer zenekarokhoz, hozzátegyék e hagyományhoz mindazt a modern zenéből, ami színesíti, korszerűvé és izgalmassá teszi a mai fül számára. Fegya nem csupán dalokat írt, hanem Klezmer szvitjével, Purimjával saját műfajuk és a klasszikus zene határán is átléptek, sőt Menyasszonytáncával műfajt is teremtettek: a klezmer-musicalét

Jávori Ferenc "Fegya" - Munkácson született. A zenész abba a közegbe született, ahol a II. világháborút megelőzően a klezmer zene virágzott. Jávori rengeteg dallamot és dalt gyűjtött össze ennek a hajdan vibráló zenei kultúrának az utolsó képviselőitől.
Az ungvári Zeneakadémián szerzett diplomát klasszikus zenészként. A tradicionális klezmer zene iránti rajongása és az a képessége, hogy ezt a zenét széles körben meg tudja mutatni, tette ismertté Európa és a világ számára. Az általa alapított Budapest Klezmer Band ma már fogalom a zenei életben, a 2014-ben kapott Kossuth - díj elismerése mindannak a kultúrának, ami Jávori Ferenc Fegya tevékenységét, gondolkodásmódját jellemzi. 2015-ben megkapta az együttes a Prima Primissima közönség-díját!!

A Budapest Klezmer Band tagjai:

Jávori Ferenc Fegya - zenekarvezető, zeneszerző, hangszerelő, zongora, ének

Kohán István - klarinét

Nagy Anna - harmonika

Barbinek Gábor - harsona

Gazda Bence - hegedű

Máthé László - nagybőgő

Végh Balázs - dob, ütőhangszerek

Bővebb információ az együttesről és Jávori Ferenc Fegyáról, az együttes honlapján található:

http://budapestklezmerband.webnode.hu/

forrás: Jávori Ferenc "Fegya" - Budapest Klezmer Band

 

Az elhangzott dalok szerzői és címei:

- Surka - Odesszai kocsmadalok - átdolgozta: Jáori Ferenc

- Lúdtalpas -Menyasszonytánc - zeneszerző: Jávori Ferenc - szövegíró. Miklós Tibor

- Perzsa udvar - Purim - zeneszerző - Jávori Ferenc

 

együttes fotó: Vígh György

javori ferenc fegya 1

javori ferenc- fegya 2

DSC 0067

javori ferenc fegya 4

prima primisssima 2015

bkb-uj-zsinagoga-2015

                                                                                                                                                      fotó: Vígh György