Képcserélő

Budapest Klezmer Band Újévi koncert 2013 BKK

Fantasztikus koncertet adott a Budapest Klezmer Band 2013. január 1-én a Budapest Kongresszusi Központban. A blogpress.hu az együttes délutáni próbáján járt, és már akkor látszott, hogy milyen sikeres, és isteni hangulatú előadásban lesz része közönségüknek.

A felvett videó részletek csak nagyon kis részét adják vissza annak a sikernek, de azért érdemes visszaidézni a dallamokat, főleg azoknak, akik nem tudtak jelen lenni az előadáson.

Ezt az együttes egy következő fellépésénél feltétlenül be lehet, be kell pótolni!!

A számok az elhangzás sorrendjében:

1/ LE CHAJEM REBBE...

     zeneszerző : Jávori Ferenc

     előadó: Budapest Klezmer  Band

2/ MEYLECH...

    zeneszerző:Jávori Ferenc

    előadó: Budapest Klezmer Band

3/ TARTÁR...

     zeneszerző: Jávori Ferenc

     előadó: Budapest Klezmer Band

4/ BY MIR DU BIST SCHEJN...

    átdolgozta: Jávori Ferenc

     előadó: Falusi Mariann - Budapest Klezmer Band

5/ MENYASSZONYTÁNC...

    "Nem baj ha lúdtalpas"

      zeneszerző: Jávori Ferenc

      előadó: Falusi Mariann - Dunai Tamás - Budapest Klezmer Band

6/ Ha én gazdag lennék...!

    zeneszerző: J.BOCK

    előadó: Dunai Tamás - Budapest Klezmer  Band

7/ DI GRINE KUZINE...

    átdolgozta: Jávori Ferenc

    előadó:  Dunai Tamás - Budapest Klezmer  Band

8/ DOS FREYLEKHE SHNAYDERL...

    átdolgozta: Jávori Ferenc

    előadó: Dunai Tamás - Budapest Klezmer Band

9/ SOLOMON KLJAR...

    átdolgozta: Jávori Ferenc

    előadó: Budapest Klezmer Band


A BKK színpada, a csodás előadás helyszíne

Az együttes története:

Az immár 1990 óta működő Budapest Klezmer Band előadásai rendkívüli élménnyé teszik a tradicionális zsidó zenét. Zenei átiratokat játszanak, amelyeket az együttes alapítója és vezetője, a munkácsi származású Jávori Ferenc komponál. Ezek a dallamok Közép-Kelet-Európa azon területéről származnak, ahol a zsidó zenei kultúra egykor virágzó volt.

A Budapest Klezmer Band Európában és Amerikában egyaránt ismert és közkedvelt, - kilépve a liturgikus környezetből - sokoldalúságáról tett tanúbizonyságot. Felléptek a Madách Színház, Kerényi Imre által rendezett „Hegedűs a háztetőn” című musicaljében, a Győri Balett és a Budapest Klezmer Band közös, "Purim, avagy a sorsvetés” című produkciójában szintén élőben adják elő Jávori Ferenc szerzeményét. Ezzel a produkcióval Hollandiában, New York-ban, New Jersey-ben és Németországban, Londonban, Szlovákiában Finnországban, Dániában, Svédországban, Olaszországban turnézott a két együttes, mindenhol óriási sikerrel. A Budapest Klezmer Band megkísérelte a klezmer és a klasszikus zene ötvözetét is, művelve az évezred rendkívül divatos zenei formáját, a "crossing-over"-t. A kölcsönös, egymás zenéje iránti érdeklődésben, a Liszt Ferenc Kamarazenekar hangversenymestere, Rolla János felkérte a Budapest Klezmer Band alapítóját, hogy egy olyan művet komponáljon, amelyben a két együttes együtt játszhat. Ez a "Klezmer Szvit", amelyet 1999-ben mutattak be a Dohány utcai zsinagógában, és azóta minden évben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen is előadják mindig újabb tételekkel kibővítve. Végül a tíz tételre bővült műből a Magyar Rádióban CD-felvétel készült. 2000 januárjában a Magyar Tudományos Akadémia Pro Kultúra Alapítványának kuratóriuma Kodály Zoltán Közművelődési Díjat adományozott a Budapest Klezmer Band-nek a jiddis zenei hagyományok ápolásáért és terjesztéséért; emellett az együttes 2003 augusztusában Artisjus-díjat kapott.

forrás: Budapest Klezmer Band

Még több információ az együttes honlapján:

www.budapestklezmer.hu

Az Újévi koncert helyszíne: Budapest Kongresszusi Központ