Képcserélő

Hajagos Andrea és a dél-indiai tánc, a bharata natyam

Nagy meglepetést keltett nemrégiben  közönségének Hajagos Andrea, hogy tudását és elkötelezettségét a dél-indiai táncról, a bharata natyam-ról bemutatta. Erről kérdezzük a népszerű televíziós műsorvezetőt az alábbi interjúban:

előadó: Hajagos Andrea

előadó: Hajagos Andrea

blogpress kérdés1/ A dél-indiai tánc, a bharata natyam az indiai nőiességet, és a gyönyörű nőt szimbolizálja.  A szerkesztőség szerint ez Hajagos Andrea esetében is helyénvaló megállapítás. Szeretnénk ha elmondanád hogy találtál rá erre a nem mindennapi hobbira?

előadó: Hajagos Andrea

Hajagos Andrea: Megtisztelő, ha így tűnik, bár valójában nem ezt szimbolizálja. A Bharata Natyam egy szakrális tánc, amit egyébként nem csak nők táncolnak, vannak ennek a műfajnak kiváló férfi képviselői is. Én úgy találkoztam vele, hogy már tizenévesen érdekelt az indiai kultúra, és el is mentem egyszer egy Indiával kapcsolatos rendezvényre, ahol láttam ezt a táncot. Lenyűgözött, de közben rettentő bonyolultnak, nehéznek tűnt. Aztán néhány héttel később összefutottam egy ismerősömmel, aki éppen Bharata Natyam táncórára tartott. Megkérdeztem, hogy vajon be lehet-e még kapcsolódni a kezdő tanfolyamba, és a következő órán már én is ott voltam. Szóval szerencsés véletlen volt. És az is ilyen véletlen volt, hogy az órák éppen a volt középiskolám tornatermében voltak, ahol néhány hónappal azelőtt érettségiztem. Beigazolódott, amit gondoltam: valóban bonyolult és nehéz, de beleszerettem, és ez azóta is tart.

előadó: Hajagos Andrea

blogpress kérdés 2/ Hogyan és honnan sikerült ilyen színvonalon megtanulni, elsajátítani ennek a táncnak a különleges mozgását és technikáját?

Hajagos Andrea: Egyszerűen úgy, hogy már régóta tanulom. Biztos, hogy kell valamiféle érzék is hozzá, vannak, akik erre a szintre kitartó gyakorlással sokkal hamarabb eljutnak. De látni kell Somi Pannit, a tanáromat, és az ő tánccsoportját! Na, az már tényleg magas színvonal.

blogpress kérdés 3/ A színes és egzotikus előadáshoz hozzátartozik a megfelelő fellépő ruha is. Mennyire érzed jól magad benne? esetleg el tudod képzelni otthoni viseletnek, egy meghitt estére is?

előadó: Hajagos Andrea

Hajagos Andrea: Természetesen nem. Ez a ruha csak a táncnak szól. Indiában varrattam, és ugyan ritkán veszem elő a szekrényből, mindig megállapítom, hogy milyen gyönyörű színei vannak.

blogpress kérdés 4/ Maradjunk még mindig az  előadás kérdéskörénél. Segít vagy feszélyez az előadásnak az a módja, hogy cipő nélkül, mezítláb lépsz fel a közönség előtt?

Hajagos Andrea: A mezítlábas szereplés alapvető ennél a táncnál. Egy kicsit sem feszélyez, nagyon jó érzés, amúgy is sokat vagyok mezítláb.

előadó: Hajagos Andrea

blogpress kérdés 5/ A látvány mellett mennyire segíthet az ellazulásban és átélésben egy kellemes indiai füstölő illata? Van-e ezek között kedvenced?

Hajagos Andrea: Nekem abban segít a füstölő, hogy "érezzek egy kis Indiát" a tánc közben. Amúgy nem alapvető kellék, de a hangulat megteremtéséhez jó eszköz. Nincs kedvencem, de amikor Indiában jártam, nagyon sokat hoztam haza, mert itthon valahogy kevés igazán finom illatú füstölőt lehet kapni.

előadó: Hajagos Andrea

blogpress kérdés 6/ A tánc ősi kísérő eleme a zene. Van-e mindig zenei aláfestés a produkciód alatt, illetve milyen hangszerek megszólaltatásával és milyen hangulat elérését segíti neked előadás közben az indiai zene?

Hajagos Andrea: Zene nélkül nincsen tánc. Ráadásul ezek a darabok konkrét koreográfiára épülnek. Nagy részüket a tánctanárom vette fel egy stúdióban, élőben, zenészekkel, akik klasszikus dél-indiai hangszereken játszanak.

blogpress kérdés 7/ Mennyire befolyásol egy egy előadás alkalmával az éppen akkori fizikai és mentális lelkiállapot, esetleg egy érzelmi fellángolás?

előadó: Hajagos Andrea

Hajagos Andrea: Amikor táncolok, legtöbbször csak arra koncentrálok, amit csinálok. Persze hatnak az emberre a külső ingerek, körülmények, és a reakciók, de a tánc - és szerintem minden tánc - egy átszellemült állapotban történik. Az ember a zenére figyel és saját magára.

blogpress kérdés 8/ Érzésed szerint milyen a férfi illetve a női nem reagálása a produkcióra? Van-e valamilyen különbség a kettő között, és ha van akkor az hogy fogalmazható meg?

előadó: Hajagos Andrea

Hajagos Andrea: Nem vettem még észre, hogy másként hatna nőkre vagy férfiakra. Inkább máshogy hat azokra, akik nyitottak, és másképp azokra, akikhez egyáltalán nem áll közel az ilyesmi. Az előbbieknek szinte mindig nagyon tetszik, utóbbiak pedig valószínűleg már el sem jutottak az interjúban ezekhez a sorokhoz, mert nem érdekli őket, nem tudnak vele mit kezdeni. blogpress kérdés

9/ A tánc és a mozgás rendszeressége sokban segítője lehet egészség tudatos életvitelünknek. Hajagos Andreának segíti-e hétköznapjait és munkáját az ősi indiai tánc kultúrája és átélése és alkalmazása?

előadó: Hajagos Andrea

Hajagos Andrea: Fontos, hogy az ember életének része legyen a mozgás. Hogy milyen mozgás, az szinte mindegy, az a lényeg, hogy feltöltődést, energiát adjon. Nekem ilyen a Bharata Natyam. Egy mozgásforma, ami mindig ad valamit, és ami leköti a gondolataimat is, nem csak a testemet. Csak azt szeretném, ha sokkal több időm lenne rá...

előadó: Hajagos Andrea

Kedves Hajagos Andrea! Köszönjük az interjút! blogpress.hu