Lady Budapest - bemutató - 2016. október 21. Budapesti Operettszínház. Az előadás zenei vezetője, karmestere Silló István, aki a vele készült videó interjúban beavatja a nézőket azokba a kulisszatitkokba, amelyek a Lady Budapest szakmai és emberi kapcsolatait jellemzi, a karmester Úr szemszögéből. Többek között fellebbenti a fátylat a több évtizedes Kocsák Tibor -  Silló István kapcsolatról és barátságról, és olyan titkokat is megtudunk, amelyek a karmester és a színpadon fellépő művészek közötti kapcsolatot jellemzik.

 

 Tábori György Utazás című regényéből húsz évvel ezelőtt Kocsák Tibor és Miklós Tibor írtak nagy sikerű, drámai musicalt Az Operettszínház most Lady Budapest címen mutatja be a darabot, ami egy igen kiélezett társadalmi helyzetben a végtelen szenvedélyekről, összeütközésekről, vágyakról szól. 

 Tábori György ugyancsak sokat tudhatott a menekülésről, hisz a történelem viharaitól hányattatva tizennégy évesen, 1928-ban Budapestről Berlinbe került, a háború alatt Londonban, később New Yorkban élt, dolgozott Bertolt Brechttel, Elia Kazannal és Alfred Hirchcockkal is. A hetvenes években visszaköltözött az NSZK-ba, ahol 2007-ben bekövetkezett haláláig a kortárs német színház nagy tiszteletű, közszeretetnek örvendő mestere lett. Kocsák Tibor és Miklós Tibor a magyar történelem viharos pillanatainak avatott ismerői, hiszen az ő érdemük a nagysikerű Abigél is. Az Utazás avagy Lady Budapest című darab a forradalom negyvenedik évfordulójára készült, és most, a Bakáts téri bemutató után húsz évvel, felújított formában újra színpadra kerül. Archív felvételek és modern színpadtechnika segítségével Somogyi Szilárd rendezése színpadra idézi majd a forradalom embertelen káoszát és a menekülés rettenetét.

Részletek Silló István karmester pályafutásából:

1968-ban született Budapesten. Már négy éves korában megmutatkozott zenei tehetsége. Zeneiskolai tanulmányai után 1982-től a Budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola, majd 1986-tól a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola hallgatója. Tanulmányai alatt 1987-88-ban korrepetitor a Szakiskola ének tanszakán, valamint 1988-1990-ig a Főiskola klarinét tanszékén.
1986-1990 között a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának állandó kisegítője, ahol többek között együtt dolgozott Lamberto Gardellivel, Eric Ericcsonnal, Ligeti Andrással és Kobayashi Ken-Ichiroval.
1990-től a budapesti József Attila Színház, majd 1993-1996-ig a Budapesti Kamaraszínház zenei vezetője.
Ezzel párhuzamosan 1990-től a Színház és Filmművészeti Egyetem óraadó, majd kinevezett tanára.
1996-tól 2008-ig a Budapesti Operettszínház karmestere. Nevéhez fűződik többek között Frank Wildhorn Rudolf című musicaljének világbemutatója, Kocsák Tibor Abigél, és Jávori Ferenc "Fegya" Menyasszonytánc című műveinek ősbemutatója is, mely utóbbi kapcsán a Kortárs Magyar Zene magas szintű megvalósításáért 2007-ben Artisjus-díjat kapott.
Silló István több magyarországi zenekarral dolgozik együtt, többek között az MR Szimfonikusokkal, a Győri Filharmonikusokkal, a Pannon Filharmonikusokkal és a Szegedi Szimfonikusokkal.
2005-óta visszatérő vendége a Szegedi Szabadtéri Játékoknak.
2008 szeptemberétől a budapesti Nemzeti Színház főigazgatójának zenei tanácsadója és a színház előadásainak dirigense, valamint 2009 szeptembere óta a Bukaresti "Ion Dacian" Nemzeti Operettszínház első vendégkarmestere.
2010. január elsejétől az Óbudai Danubia Zenekar első karmestere.

Bővebb információért és jegyvásárlásért, kérem, kattintsanak a Budapesti Operetszínház honlapjára:

http://www.operett.hu/operett.php

forrás: Budapest Operettszínház

               -  Silló István karmester

fotó: blogpress.hu

Sillo Istvan 2 01 

Silló István karmester

Janza Kata plakat

 Janza Kata színművész

Vago Bernadett plakat

Vágó Bernadett színművész

Somogyi Szilard rendező

Somogyi Szilárd a darab rendezője