Képcserélő

Királytalálkozó és V4 Fesztivál...! - A Váci Dunakanyar Színházban...!

Királytalálkozó és V4 Fesztivál zajlott az elmúlt napokban a Váci Dunakanyar Színházban. A Visegrádi négyek színházi képviselő mellett a Váci Dunakanyar Színház fémjelezte ősbemutatóval , és igen magas színvonalú kulturális programsorozattal lépett közönsége elé a teátrum igazgatója Kis Domonkos Márk és fantasztikusan lelkes és profi színházi csapata.  

 

V4 Fesztivál és Színházi Találkozó

A Váci Dunakanyar Színház által szervezett visegrádi Négyek Színházi találkozója nem egyszerűen csak egy nemzetközi színházi találkozó. Céljai túlmutatnak mindazon, amit egy ilyen esemény általában ad. Egy olyan határokon átívelő színházi együttműködést kívánunk létrehozni, mely nemcsak összehozza a négy ország művészeit és közönségeit, hanem tapasztalatcserére és az egymástól való tanulásra is ad lehetőséget. Mi sem mutatja ezt jobban, mint az a performance, ami a találkozó végére születik meg, a négy ország résztvevőinek közreműködésével.

A Visegrádi Négyek országainak együttműködése messzire nyúlik vissza a történelemben. Ezen négy ország politikai és gazdasági együttműködése, a V4 valóban erős és hiteles védjeggyé és együttműködéssé vált az évek során. Egy dolgot kell és lehet azonban még ehhez hozzátenni. Ez nem más, mint a kultúra és a művészet. Fontos e négy országnak a művészetek terén is egyezséget kötnie. Ahogy a közmondás is mondja: Egységben az erő. Erre a célra mi lenne alkalmasabb, mint a színház, melynek történelme már több mint 2500 évre nyúlik vissza. Az egymástól látott technikákat, játékmódokat, rendezői koncepciókat, a díszlet és jelmezterveket és azok kivitelezéseit ellesve, mindenkinek a saját magáévá átdolgozva, magáévá téve a négy országban jelentős kulturális együttműködés veheti kezdetét.

Pozsgai Zsolt: A KIRÁLYTALÁLKOZÓ
2016. június 28. 18 óra

A Váci Dunakanyar Színház előadása
Pozsgai Zsolt A királytalálkozó című drámájának központi témája a Visegrádi Országok történelmi alapeseményének felidézése. A három király, és az őrgrófok tárgyalásain részt vesz még Piast Erzsébet, Károly Róbert felesége is, aki kiváló politikus volt, és rendkívüli módon tudta segíteni férje szándékait – valamint egy váratlan vendég, egy fiatal lány, a szlovák Barcinka. A találkozó legnagyobb tétje, megoldást találni, hogyan védjék ki együtt a nyugati nagyhatalmaktól begyűrűző válságot, illetve hogyan tudnak ellenükre, mégis szövetségben velük létezni. A személyes sérelmek és nemzeti ellentétek közepette kell a közös utat, közös hangot megtalálniuk a kor rendkívül bonyolult örökösödési, politikai viszonyai között.

Szereplők:

Károly Róbert, magyar király: Gyurity István

Piast Erzsébet királynő, Károly Róbert felesége: Haffner Anikó

III. Nagy Kázmér, lengyel király: Smál-Szilaj Gábor

Luxemburgi János, cseh király: Jegercsik Csaba

Barcinka, szlovák fejedelem-lány: Mahó Andrea

Nekcsei Demeter, tárnokmester: Kecskeméti Róbert

Károly, morva őrgróf, János fia: Czető Roland

III. Boleszlo, szilézia hercege: Kiss Jenő

I.Rudolf, szász herceg: Pankotay Péter

Lajos, Károly Róbert és Erzsébet fia: Dunavölgyi Benedek

 

Művészeti munkatársak:

 

Jelmeztervező: Pilinyi Márta

Rendező asszisztens: Kovács Balázs

Rendező: Ruzicska László

 

forrás: Váci Dunakanyar Színház

              - Kis Domonkos Márk igazgató

              - Pozsgai Zsolt író, színházi és filmrendező, forgatókönyvíró

Bővebb információ a Váci Dunakanyar Színházról és a lezajlott programok eseményeiről az alábbi linkeken találhatóak:

http://www.vacidunakanyarszinhaz.hu/szinhaz/repertoar.html

http://www.v4fest.eu/

 

V4 Fesztivál és Színházi Találkozó a Külgazdasági és Külügyminisztérium fővédnökségével
2016. június 30.

A Váci Dunakanyar Színház idén negyedik alkalommal szervezi meg a rangos nemzetközi fesztivált június 28. és július 3. között. A rendezvény fővédnöke, a Külgazdasági és Külügyminisztérium képviseletében Íjgyártó István kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkár mondott köszöntőt a fesztivál nyitóelőadása előtt, mely Pozsgai Zsolt A királytalálkozó című művének ősbemutatója volt.
Íjgyártó István elismerését fejezte ki az évről évre bővülő színvonalas programkínálatért, amely azt bizonyítja, hogy a V4 Fesztivál és Színházi Találkozó mára igazi védjeggyé és a magyarországi kulturális programkínálat szerves részévé vált.

Az államtitkár hangsúlyozta továbbá, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium fontosnak tartja a regionális párbeszéd, a közös gondolkodás és alkotás olyan formáit, amelyek kiegészítik országaink politikai és gazdasági együttműködését. A kultúra segít egymás jobb megismerésében, megértésében, továbbá energiát ad a közép-európai összefogáshoz, a tagországok gazdasági és politikai együttműködéséhez.

V4 Fesztivál és Színházi Találkozó sajtótájékoztató 01

V4 Fesztivál és Színházi Találkozó sajtótájékoztató
Fotó: Cservenák Péter

A képen balról jobbra láthatóak: Pozsgai Zsolt író, film és színházi rendező,  Harrach Péter országgyűlési képviselő, frakcióvezető, 

Íjgyártó István kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkár, Fördős Attila, Vác város polgármestere,  Kis Domonkos Márk a Váci Dunakanyar Színház igazgatója


A fesztivál az elmúlt években a V4 országok egyik legrangosabb kulturális eseményévé nőtte ki magát, az idei programok vezérfonala az újkori visegrádi együttműködés 25 éves évfordulója.

A rendezvényen a visegrádi országok négy neves teátruma, a lengyel Jan Kochanowski Színház, a cseh Zlín Színház, a szlovák Kassai Állami Színház, valamint a Magyar Nemzeti Színház egy-egy előadását tekintheti meg a közönség, továbbá részt vesz az ukrajnai Lviv Academic Voskresinnia Színház is egy különleges utcaszínházi előadással. A fesztivál záróelőadása, a rendezvénnyel párhuzamosan zajló kéthetes szakmai workshop keretében formába öntött nemzetközi előadás lesz, mely a 25 éves visegrádi együttműködés témájából építkezik.

A színházi előadásokon és könnyűzenei koncerteken túl, a rendezvényt több napos szakmai konferencia kíséri, melynek témája a színház eszközeinek felhasználása a fiatalok társadalmi aktivitásának növelése és személyiségfejlesztése érdekében. Az előző évek tapasztalatai alapján idén tízezer látogatót várnak az Országos Városmarketing Gyémánt-díjas eseménysorozatra.

forrás:  Külgazdasági és Külügyminisztérium

képek A Királytalálkozó című előadásból ( Váci Dunakanyar Színház)

fotó: blogpress

A Királytalálkozó - Váci Dunakanyar Színház

 

  A Királytalálkozó - Váci Dunakanyar Színház

 

A Királytalálkozó - Váci Dunakanyar Színház