Képcserélő

Exkluzív interjú Borkai Zsolttal - Győr városának polgármesterével, MOB Elnökkel...!

Borkai Zsolt, Győr városának polgármestere, MOB Elnök adott egy exkluzív interjút a blogpress.hu szerkesztőségének 2016. decemberében. A videó felvétel a karácsonyi évértékelő ünnepség után készült. Az interjút tovább kattintva itt lehet megtekinteni:

 

Borkai Zsolt (Győr, 1965. augusztus 31. –) olimpiai bajnok magyar tornász, tanár, politikus, sportvezető. 1988-ban lólengésben olimpiai bajnok. 2006-ban Győr polgármesterévé választották, 2010-től 2014-ig fideszes országgyűlési képviselő. 2010. november 20-án a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke lett.

Sport pályafutása: 

(részletek)

1972-ben kezdett el versenyszerűen sportolni a Rába ETO tornaszakosztályán. Első sikerét is ennél a csapatnál érte el, amikor 1982-ben, nyújtón ifjúsági Európa-bajnoki bronzérmes lett. A felnőtt válogatottba először 1983-ban hívták be. 1984-ben átigazolt a Budapesti Honvéd csapatához. Ugyanebben az évben Európa-bajnok lett nyújtón és ugrásban bronzérmes. 1987-ben lólengésben szerzett világbajnoki aranyérmet, nyújtón pedig bronzérmet. Az év sportolója választáson harmadik lett. 1988 januárjában vállműtétet hajtottak végre rajta. A visszatérésére májusig kellett várnia, első nemzetközi versenye az olimpia volt. A lólengés döntőjébe négyes holtversenyben elsőként került be. A csapatverseny során bokasérülést szenvedett (egy csontszilánk levált), de a jó csapat helyezése érdekében folytatta a versenyzést. A lólengés fináléban is sérülten versenyzett, de elérte a maximális 10 pontot, így olimpiai aranyérmet szerzett.

Tanulmányai:

(részletek)

1983-ban érettségizett a győri Bercsényi Miklós Gimnáziumban. 1985-ben vették fel a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolára, ahol 1989-ben diplomázott. 1993 és 1996 között a Janus Pannonius Tudományegyetemen posztgraduális képzésen tanult, majd testnevelő tanári diplomát szerzett. Később járt még a Budapesti Műszaki Egyetem közoktatás-vezetői szakára.

Díjai, elismerései:

[szerkesztés]


Az év magyar tornásza (1987, 1988)

A Haza Szolgálatáért Érdemérem arany fokozata (1987)
A Magyar Népköztársaság Csillagrendje (1988)
Bravur-dij (1988)
Fair play dij (1988) (a díjat az olimpiai férfi tornászcsapat kapta)
A Magyar Tornasport Halhatatlanja
Ferdinand Martinengo-díj (2011)

Bővebb információk Borkai Zsoltról az alábbi linkeken érhetőek el:

http://www.borkaizsolt.hu/

http://www.gyor.hu/

forrás: Borkai Zsolt polgármester - Győr

               - Borkai Zsolt honlapja

               - internet

videó felvétel és fotók: blogpress.hu

Borkai Zsolt 2

Borkai Zsolt Győr polgármestere, a MOB Elnöke

Borkai Zsolt 3

Borkai Zsolt 4

Borkai Zsolt

 

 

 Frissítés 2016. december 29.

 

Újabb állami támogatás a városnak

 

Újabb másfélmilliárdos támogatásról döntött a kormányzat, amely a Bécsi kapu tér felújítását, a Szauter Ferenc utca és az Ifjúság körút fejlesztésének folytatását tartalmazza. A térségben Győr városa kapta a legnagyobb támogatást, a Győr-Moson-Sopron megyének jutó összeg több mint felét.

„Nagy örömmel tölt el, hogy az állam ismét támogatásra érdemesnek ítélte beruházási törekvéseinket, amely azt is jelzi, hogy a kormányzat egyetért Győr hosszú távú fejlesztési elképzeléseivel.” – fogalmazott a karácsony előtt megszületett kormányhatározattal kapcsolatban Borkai Zsolt. A polgármester hozzátette, a döntés azért is örömteli, mert egyrészt Győr szívének, a Belváros rehabilitációjának folytatását segíti, hiszen a Bécsi kapu tér megújításával nem csak tovább szépül a sétálóövezet, de olyan nagyrendezvényeink is tovább gyarapodhatnak, mint a nemzetközi hírű Győrkőcfesztivál. Az Ifjúság körút felújításának folytatása a győriek közlekedését teszi még rugalmasabbá, míg a Szauter utca fejlesztése nem csak a jobb közlekedéshez, a temető melletti dugók megszüntetéséhez, de az ipari területek könnyebb megközelítéséhez, ezáltal a munkahelyteremtéshez és a gazdaságfejlesztéshez is hozzájárul. A három projekt tehát Győr életének minden területére jó hatással van, viszont az állami támogatásnak köszönhetően megvalósításuk nem terheli a város kasszáját.
Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára, győri országgyűlési képviselő hozzátette, együttműködésünk újabb fontos eredménye a döntés. „A kormány elfogadta érveimet, amelyek a város és a térség kiegyensúlyozott fejlesztését szolgálják, és amelynek révén a lakótelepi környezet is tovább fejlődhet.” Kiemelte, a választókörzetébe tartozó Szauter út és a 82-es főút körforgalmának bővítése, valamint az Ifjúság körút felújításának második üteme nem csak a közvetlenül itt élők, de a győriek, a környező települések lakosainak és a városba érkezők dinamikusabb, biztonságosabb közlekedését egyaránt szolgálja.
A 2016. december 22-i Magyar Közlönyben megjelent 1818/2016. (XII. 22.) kormányhatározat több mint háromszáz önkormányzatnak biztosít jelentős hozzájárulást a fejlesztéseihez. A térségben Győr kapta a legnagyobb támogatást.