Képcserélő

Egy prémium kategóriás méz Tihanyból - A levendulás méz...!

Egy igazi prémium kategóriás termék, a tihanyi levendula virágágyon érlelt mézkülönlegesség. Alapvetően Franciaországban ismert mézfajta. Csak olyan területeken termelhető levendula-fajtaméz, ahol nagyméretű levendulamezők találhatók. Magyarországon ritkább, de azért előfordul (pl Tihanyban) ez a különleges ízű méz. A levendula jól ismert illata mellett a vanília és a fahéj íze is kiérezhető. A levendula méz fogyasztása elsősorban önmagában nagy élmény: a vajas-mézes kenyér, a müzlibe vagy túrókrémbe kevert levendula méz nagyszerű. Tudjon meg még több titkot erről a mézről egy tihanyi őstermelőtől, Vörös Pál méhésztől. 

 

MÉZ

Már az ókorban úgy tekintettek a mézre, mint minden betegség gyógyítójára, emellett mindig az egyik legismertebb szépségápolási eszköz volt, valamint egyben ez az első édesítőszer is. Rengeteg előnye van, amelyeknek köszönhetően egyszerűen és természetes módon alkalmazhatjuk az élet számtalan területén. A méz és más méhészeti termékek kiváló erősítő, frissítő szerek. A legösszetettebb élelmiszerek közé tartoznak, mert a nagy tömegű cukor mellett rendkívül sokféle ásványi anyagot, vitamint, valamint ferment és hormonanyagokat is tartalmaznak. Segítségükkel megelőzhetőek a betegségek illetve betegség esetén segítik, gyorsítják a lábadozást, a szellemi-fizikai energiák visszanyerését, a felépülést. A méz hatására a sejtek jobban használják fel az oxigént, miáltal jelentősen növelhető a teljesítőképességünk.
A vitaminok közül A-, Bl-, B2-, B6-, C-, G-, H-vitamin, az ásványi anyagok közül pedig kálium, foszfor, réz, nátrium, vas, kén található meg benne.
A tapasztalatok szerint, aki mézet használ cukor helyett, az rövid időn belül kevesebb édességet fogyaszt másoknál, mert szervezete nem kívánja az édességeket. Ennek megfelelően a méz fogyasztása elősegíti karcsúságunk, vonalaink megőrzését is. A méz nem csak édes, de savas is, szerves savai javítják az étvágyat, az emésztést.
A méz sajátossága, hogy a baktériumok nem fejlődnek ki és nem szaporodnak benne. Erősíti az idegeket, az immunrendszert, az emésztést, méregteleníti, tisztítja a szervezetet, mert a máj sokkal könnyebben, jobban és gyorsabban dolgozza fel, mint a cukrot.
Ajánlott fáradtság, gyengeség esetén, mivel az egyszerű cukrok már a száj nyálkahártyáján át kezdenek felszívódni,
és átalakulás (lebontás) nélkül a vérbe kerülnek (energiát adnak).

Színe víztiszta, néha halványsárga, ritkábban zöldes árnyalatú. Íze kellemes, gyengén akácvirág illatú. Sokáig folyékony marad. Nyugtató hatású, ajánlott a gyomorsav túltermelés miatti emésztési zavarok gyógyítására. Fertőtlenítő hatása miatt főleg köhögés ellen javasolják. Kisgyermekeknek és idősebbeknek különösen ajánlatos rendszeres fogyasztása. Natúr fogyasztásra, italok ízesítésére kiválóan alkalmas. Kalciumban gazdag mézfajta. Segít a mészhiányos betegeken, ellensúlyozza az izomgyengeséget.

Propolisz

A propolisz illatos, balzsamszerû anyag, melyet a fák rügyeirõl gyûjtenek a méhek. Maguk a méhek a kaptár belsõ részein használják fertõtlenítésre,ragasztásra,rések eltömítésére.

Pusztító hatással van többféle baktériumra. Bizonyos mérgeket semlegesít, regenerációs - dermoplasztikus-, bostimuláns hatása van. A kokainnál háromszor, a novokainnál ötször jobb fájdalomcsillapító.
Mikróbapusztító hatását fel lehet használni a fertõzések, gyulladások megelõzésében.

Egy kanál mézre vagy kockacukra csepegtetve fogyaszthatjuk.
Immunerősítőként naponta 2 alkalommal 10-20 cseppet fogyasszunk. Betegség esetén kezelhetjük magunkat napi 2-3 alkalommal, 20-30 cseppnyivel.

Mielőtt kipróbálna valamilyen propolisz készítményt, bizonyosodjon meg róla, hogy nem allergiás rá!

A propolisz tulajdonságai:

- Erősíti az immunrendszert
- természetes antibiotikum (szerű) és gyulladáscsökkentő hatású
- használható légcsőhurut és allergikus jellegű asztma esetében.
- Vírus, baktérium és gombaölő, - használatos például influenza, herpesz és egyes bőrbetegségek ellen
- növeli az erek rugalmasságát
- segít megfázásos megbetegedések esetében
- vérnyomáscsökkentő hatású, valamint
- használják még fekélyek, vérkeringési és szívbetegségek kiegészítő kezelésére is, valamint
- sebgyógyításra, reumatikus bántalmakra, ízületi, derék -és gerincfájdalmakra

 forrás: Vörös Pál méhész - TIHANY

 Bővebb információ:

http://tihanyimanufaktura.hu/

Méhecske a levendulán

Tihany - levendulás

Levendulás méhekkel

Mézesüveg

Tábla

Vörös Pál

Mézesüvegek