Képcserélő

TIHANY - Régi idők Udvara Skanzen és Étterem Interjú Papp Róbert Úr tulajdonossal

Kevesen tudják, hogy a levendula - a tévhittel ellentétbe - nem őshonos gyógynövényünk. Az 1920-as évek közepén Bittera Gyula - korának neves gyógynövényszakértője - telepítette az első levendulás ültetvényt. Bármennyire is hihetetlen Franciaországból hozott szaporítóanyagot, melyet a tihanyi apátságtól bérelt területen kezdett el termeszteni. Nagy meglepetésére az itthoni levendula sikeresebb lett, ugyanis illóolaj tartalma magasabb volt, minta franciáé .Ennek az az oka, hogy Tihany az egyik leggazdagabb hely Magyarországon a napsütéses órák számát tekintve, míg a csapadékmennyiségéről pont az ellenkezője mondható el. Így vált a Tihanyban telepített levendula világhírűvé, sikerét az is jelzi, hogy még a tőzsdén is jegyezték. Bittera Gyula a 100 hektárra növelte a telepítés nagyságát. Sajnos a 60-as évektől a világhírű tihanyi levendulás pusztulásnak indult. Nagy részét beszántották és szőlőt telepítettek helyére. Zátonyi Zsigmond és Zátonyi Szilárd szerencsére 1986-ban újra elkezdett levendula termesztéssel foglalkozni. A Külső-tóval szemben lévő hét hektáros ültetvény nyár közepén gyönyörű látvánnyal fogadja a félszigetre érkezőket. Napjainkban már közel harminc hektáron folyik levendulatermesztés a félszigeten. A június-július fordulóján virágzó levendulaültetvény különleges látnivaló a Balaton partján. A virágzás idején nyílt túrákat szerveznek a Tihanyi-félszigeten található Levendula mező megtekintésére és már hagyománnyá vált hogy a Belső-tó partján Levendula Fesztivált rendeznek. A levendulát ma már főzésre, sütemények ízesítésre is használják. valamint levendulás bodzaszörpöt és különféle lekvárokat is készítenek belőle. Ha ellátogat a Régi Idők Udvara Skanzen és Étterembe akkor ezeket meg is ízlelheti.

Bővebb információért, a látványért és az étlapért kérem kattintson a skanzen honlapjára! http://tihanyietterem.tihanyinfo.com/

halak

gyujtemeny

kalács

 

 

 

 

 

 

 

 

Címlapcikkek1