Képcserélő

Móricz Zsigmond nyomán Koltai Róbert színművész újra a Tháliában!

 

Koltai Róbert hamarosan a harmadik produkcióban mutatkozik be a Thália Színház színpadán. A nyáron debütált Starfactory után nemrég a Móricz Zsigmond Naplója alapján készített Napló-szilánkokkal állt a színész a Nagymező utcai teátrum közönsége elé. Legújabb előadása a szintén Móricz-átirat „Jelenetek 2 házasságból” lesz, melyben rendezőként és szereplőként is közreműködik. Az est „Az asszony beleszól” és a „Rab oroszlán” című regényekből született. A végeredmény egy habkönnyű krimi-komédia, és egy keserédes tragikomédia lett. A két részt a közös téma, az együttélés, a házastársi összetartozás és Móricz zsenije köti össze. Az előadást - a Napló-szilánkokhoz hasonlóan - B. Török Fruzsina színpadi adaptációjában láthatják a nézők január 23-tól a Thália Mikró színpadán. A két házaspár szerepében Gubás Gabi, a rendező Koltai Róbert, Egri Bálint és a Terápia sorozatban feltűnt Sztarenki Dóra lesz látható. Az előadás díszletét Szlávik István, a jelmezek pedig a Kossuth-díjas Szakács Györgyi tervezi.

Jelenetek 2 házasságból (Móricz nyomán)

Az asszony beleszól

Az első darab habkönnyű krimi-komédia a ’30-as évekből. Imre, a bűnügyi újságíró és felesége Ilonka nehéz korban kötik össze életüket. Az 1930-as évek derekán járunk, a gazdasági világválság legnehezebb éveiben, mikor mindennapos az éhezés, nagy a munkanélküliség. Az ifjú házasok ilyen körülmények között élnek és küzdenek álmaikért. A férjnek biztos receptje van a túlélésre: hivatásának szeretete, az örök optimizmus és a hit, egy nagy adag csibészséggel fűszerezve. Az örökösen aggódó feleség imádata csak hab a tortán. Mit tehet egy fiatal házaspár, aki gyerekre és boldogulásra vágyik? Hisz és cselekszik. Móricz, tőle meglepően könnyed és sziporkázó humorral nyúl hősei életéhez és ahhoz a korhoz, amelynek pénzügyi és értékválsága napjainkban kísértetiesen visszaköszön. Mi lehet egy ilyen nehéz időben a boldogulás kulcsa? A szeretet, a humor és egy nagy adag zsiványság…

Rab oroszlán

A második darab keserédes tragikomédia. Vágrándy Aladár tanácsos és neje keserédes története Móricz Zsigmond talán egyik legérzékenyebb problémafelvetése. Több mint húszévnyi szerelem és egymásra épített élet után Aladár egy nap különös hangulatban érkezik haza hivatalából szokásos ebédjére, nem is sejtve, hogy zavartságának okát felesége, Juluka már minden porcikájában érzi. A mindennaposnak induló ebéd hamarosan közös életük fordulópontja lesz. Az elvágyódó férfi és a mindenét férjére építő ragaszkodó asszony örökérvényű harca. Harc az évekkel, a vágyakkal, harc egymásért és egymás ellen, önmagukért és az élhető életért - a bűnt és az ártatlanságot elválasztó vékony mezsgyén egyensúlyozva. Vágrándyék történetében Móricz különös őszinteséggel vall Jankával való házassága pokláról, melynek 1925-ben az asszony öngyilkossága vetett véget. Közel egy évtizeddel Janka halála után született mag a Rab oroszlán, melyben tagadhatatlan a Juluka és Janka alakja közti félreérthetetlen azonosság. Életművében először veti fel, mi lett volna, ha Janka másképp dönt és folytathatják életüket, együtt… Az életet, ami együtt sokszor kibírhatatlanul nehéz és gyötrelmes, amire sokszor nincs megoldás. A Rab oroszlánban különösen erősen van jelen Janka hatása. Azok a démoni impulzusok, amiket Jankától kapott, és amik elől menekült ugyan, de mégis ezek tették őt nagy íróvá, s ezek hiányával küzdött élete végéig. Bemutató: 2014. Január 23. Bővebb információért és jegyvásárlásért kérem kattintson a Thália Színház honlapjára!

http://www.thalia.hu/index.php/main/bemutatok

forrás: Thália Színház  

Címlapcikkek1