Képcserélő

Nyári főszerepben Szente Vajk művész úr

blogpress: 2013 júliusában beszélgetünk Szente Vajk színművésszel, a Madách Színház fiatal sztárjával. Vége a színházi évadnak, beindultak a szabadtéri színpadok és fesztiválok. Mit tervez erre a nyárra Szente Vajk színművész?

Szente Vajk: Nálunk a Madách Színházban már jó ideje bevett szokás, hogy szeptemberben tartunk bemutatót, vagy az ősz legelején.Ez nagyon sok szempontból jó nekünk, mert a szeptember színházilag mindig egy kicsit uborkaszezon. A Madáchban egy-egy nagyobb bemutató előtt a főpróbák több hetet vesznek igénybe, ezért a nyár egy részét a próbákra szánjuk. Ez így lesz most is, ősszel bemutatót fogunk tartani, Poligamy a darab címe, az alkotók ugyan azok, akik a Csoportterápiában is részt vettek, Bolba Tamás és Galambos Attila. Csapatunk kiegészül a Tanár úrral (Szirtes Tamás ) mert az Ő instrukciói is belekerülnek a szövegkönyvbe. Nagy erőkkel készülünk erre a bemutatóra, szinte csak 1-2 hétre áll meg a mókuskerék, de azért jól érezzük magunkat, életünk a színház, szeretünk próbálni, a színésznek ez jó dolog, van is nyár, meg egy kicsit nincs is, erre szokták mondani, kétszer panaszkodik a színész: ha rá ér, és ha nem ér rá!

blogpress: Mennyire használja fel, vagy ki, Szente Vajk az internetet, az online felület adta nyilvánosságot, annak fényében, hogy nagyon sok féle információ található meg Önről azen a felületen, több oldalon keresztül.  

Szente Vajk színművész Madách Színház

Szente Vajk: Az internet olyan határtalan, mint amilyen, így aztán én úgy érzem, hogy most jelen állapotban nincs szükségem arra, hogy én az önmagam szekerét toljam az interneten. Úgy hogy én ezt most nem teszem. Nincs önmagam által vezérelt vagy készített honlapom, nincs általam készített blogom sem. Úgy érzékelem, hogy elég sok információt tud rólam az internet, pontosabban nem elég sokat, hanem eleget. Így aztán jelen pillanatban megvagyok elégedve ezzel az állapottal. Persze az élet hozhat mindig változást, elképzelhető, hogy lesz olyan oldal, ami mögé jobban oda fogok állni. Egyébként élvezem az internetet, szeretem az internetet, jó dolognak tartom, sokat használom is, nem túl sokat, inkább többször, rövidebb időre.  

blogpress: Fullajtár Andrea, Grillusz Dorka, Szanitter Dávid. Olyan színészkollégák neveit soroltam fel, akik, valamilyen módon kapcsolódnak az Ön pályájának kezdetéhez. Mesélne egy kicsit azokról az időkről?  

Szente Vajk: Valahogy nagyon gyakorlati dolognak tartom a színházat. Szinte az egészet csak a gyakorlatban lehet megtanulni. A Nemzeti Színiakadémiának az volt az előnye, hogy esténként a színpadon álltam alabárddal a kezemben, Sinkovits Imre gesztusára nyitottam ki az ajtót, és Agárdy Gábor jött be rajta. Az igazi művészi alakítások sora nálam Debrecenben a Csokonai Színházban kezdődött el. Ott értem színésszé egy ponton túl, szerintem nem úgy megy, hogy valaki bemegy egy iskolába, aztán három vagy négy év múlva színész lesz. A Debrecenben eltöltött idők behozhatatlan előnyt hoztak, máig hálás vagyok a sorsnak érte. Innentől kezdve éreztem azt, hogy a színjátszás produktuma, bátran mondhatom, a megszerzett saját egyéni stílusom, az az enyém.  

Szente Vajk színművész Madách Színház

blogpress: Felidézhető-e az a pillanat és érzés, amikor a debreceni Csokonai Színházból elindulva belépett a budapesti Madách Színház kapuján?  

Szente Vajk: Felidézhető. A debreceni színház próbatáblájára ki volt írva, hogy meghallgatás van a Madách Színházban. És az a pillanat is felidézhető, hogy átfutott az agyamon, hogy mi szükségem van nekem erre? Hiszen nagyon jól éreztem magam Debrecenben, több mint harminc előadásom volt egy hónapban, jobbnál jobb szerepek, ezért aztán negligáltam magamban ennek a kiírásnak a jelentőségét. Majd aztán érkezett egy levél, mint hogy gondolom sok fiatal vidéken játszó kollégámnak akkoriban. Szirtes Tamás Tanár úr egy nagyon széles körű castingot tartott a „Volt egyszer csapat” című musicalra. Levelet kaptam Budapestről, hogy jöjjek el erre a meghallgatásra. Ezért aztán, ha már név szerint megszólítják az embert, csak illik egy vonatjegyet venni, és felutazni Budapestre. Arra a fontos pillanatra, hogy pont amikor beléptem a Madách Színház kapuján mit éreztem, már nem emlékszem, de én úgy vagyok vele, hogy az esélytelenek nyugalmával kopogtattam be. Én addig Debrecenben leginkább prózai szerepeket játszottam, a Madáchban pedig felraktak rám egy mikroportot, hogy énekeljem el azt a dalt, amit erre az alkalomra kértek a résztvevőktől. Azám, de pont előttem Polyák Lilla énekelt! Senkinek nem kívánom, hogy egy ilyen értékelés alkalmával Polyák Lilla énekeljen előtte! De hát aztán mégis jól sikerült minden! Nehéz volt az egyeztetés a darabra, mert sok színpadi fellépésem volt Debrecenben, de nagyon akartam a Madáchban játszani, nagyon az otthonomnak éreztem, ezért aztán a két színház fontossági sorrendje nagyon gyorsan meg is cserélődött.  

blogpress: Szente Vajk darabot ír, rendez, főszerepeket játszik, és egy népszerű televíziós produkció műsorvezetője. Hiányzik-e ebből a felsorolásból valami, amit még szívesen csinálna?  

Szente Vajk színművész Madách Színház

Szente Vajk: Van-e ikerpárom, azt szokták kérdezni  Még valami hiányzik a felsorolásból, azok a fordítások, amit a Disneynek csinálok. A Disney dalszövegek megalkotása nagyon élvezetes munka, szakmailag nem hiányzik semmi, hm…., de talán a film. Nagy kedvem van filmet írni és csinálni! A megfilmesítési jogok megszerzésére meg is tettük a szükséges lépéseket. Törődni kell ezzel a lehetőséggel is, akkor is, ha azt gondoljuk, hogy Magyarországon nem fontos ennek a lehetőségnek a kihasználása. Ha ma Magyarországon valaki igazán jó filmet csinál, annak igenis van közönsége, lásd Csinibaba, A miniszter félre lép, Valami Amerika, vagy éppen a Made in Hungária c. film, amiben szerepeltem is. Most, hogy hallom az általam felsorolt filmeket, döbbenek rá, hogy ezek nagyon sikeres közönségfilmek voltak, és én is ezt tervezek írni! Ez hiányzik!!

blogpress: Szente Vajk egy klasszikus irodalmú műből, vagy modern témából írna vagy rendezne szívesebben egy új musicalt?  

Szente Vajk: Modern témából. Mert a Csoportterápia sikere is azt bizonyítja, hogy nézők erre kíváncsiak igazán! Ebben az életszakaszomban azok a dolgok érdekelnek, amik újak! Amit még nem csináltam! Egy olyan musical amit még nem írtak meg, még nem játszottak el, egy olyan színházi előadás keretében elképzelve, ami még nem volt Magyarországon! Lásd a „Betörő az albérlőm”-t ami sokat nyomott a latban, ezért csináltuk meg a Csoportterápiát, a Polygamit. Új utakat kell keresni, úgy érzem most, hogy ez út kifizetődő, mert csak rá kell nézni az előadásokon megtelő széksorokra! Ami persze nem jelenti azt, hogy nem kell csinálni a klasszikusokat, biztos kell, csak engem jelen pillanatban jobban érdekelnek a modern dolgok!

blogpress: A színházi műhelyben vagy egy televíziós stábban érzi jól magát ?  

Szente Vajk: Ez olyan dolog, mint mikor megadatik valakinek az, hogy több helyen legyen otthon! A színházban nagyon otthon vagyok, nagyon szeretek itt, és bent lenni, szeretjük egymást, ez egy furcsa színház, mert a Madáchban szeretik egymást a színészek, ritka az ilyen, de akkor is így van, bekerülve aztán a televízióba nagyon izgalmas volt számomra, mert még nem csináltam! Akkor még nem tudtam az elején, hogy most átugrom-e azt a bizonyos lécet, vagy átkúszom alatta! Áldom az eget, hogy egy olyan közegbe kerülhettem be, mint a „Magyarország, szeretlek” című műsor. Nagyon rendes emberek csinálják, most ez így elsőre mellékesnek hangzik, de nem az, mert többek közt attól jó ez a műsor, hogy akik készítik, szerkesztik, akik producerei, gyártásvezetői a műsornak, mind -mind nagyon jóravaló rendes emberek! Lehet, hogy sehol sem szoktuk ezt elmondani, de mégis ez a siker egyik kulcsa! Akkor is lehet sikeres műsort csinálni, ha csak a munka során találkozunk, mert nagyon nagy pluszt ad bármilyen produkciónak, vagy akár befektetésnek, hogy ha az alkotók szeretik és megértik egymást! Ettől a hozzáállástól szerethettem meg ezt az egész műfajt és világot nagyon hamar, hogy segítőkészek voltak és jól fogadtak. Ilyen értelemben ott is nagyon jól érzem magam. A Madách Színház nagyon nagy fokú precizitással és profizmussal dolgozik, nagyon komolyan vesszük a munkát! A televízióban ez kérdés nélküli, mert ugyan így dolgoznak! Nagy pénzekről van szó, tartani kell a határidőket, precíz és szervezett munka folyik ott is, így aztán nem volt nehéz a beilleszkedés! Egy profin működő gépezetből egy másik profin működőbe kerültem be!

blogpress: A profizmus és a film kapcsán ejtsünk pár szót a HACKTION című produkcióról is, amiben a művész úr is szerepet kapott.  

Szente Vajk színművész Madách Színház

Szente Vajk: A HACKTION forgatásait nagyon élveztem, nagyon más filmet forgatni, mint egy televíziós sorozat részese lenni! Gyorsabban kell dolgozni, nehéz volt, de élveztem, nagyon felkészülten kellett a forgatáson megjelenni. Reggel hat órakor szövegtudással kellett a kamera előtt állni! Ez az ember agyát olyan szinten tartja kondiban, mint a szivacs szívja be a szöveget az agyam, ezért nekem a Hacktion egy iszonyú jó edzőtábor volt, a színpadi szerepeim még profibbá csiszolására! Nagyon sokat finomult a színészetem a forgatások miatt! Nagyon finoman kell a kamera előtt játszani, és ez jó hatással van az ember színpadi tevékenységére!

blogpress: A Madách Színház a Macskák című előadással beiratkozott a hallhatatlan előadások és musical színházak sorába. Van egy fantasztikus zeneszerző-karnagya Kocsák Tibor személyében, Szerednyey Béla színművész rendező-díszlettervezőként is megcsillogtatja tehetségét. Szirtes Tamás Igazgató pedig kitűnő vezetőként és alkotóként is remekül fogja össze ezt a társulatot. Szente Vajk színművész ezt a staféta botot vette át fiatalságának minden tehetségével. Mennyire inspiráló ez a környezet ?  

Szente Vajk: Inspirálóbb mint bármely más az életemben! Nem is környezet, hanem a nézők akik velünk szemben ülnek, akikben van valami mérhetetlen kíváncsiság irántunk, amivel mi sosem élünk vissza, mi ezt nagyon komolyan vesszük. Mostanában úgy alkotunk,hogy szeretjük meglepni a nézőinket, olyan dolgokkal, amire nem gondolnának! Ez nem csak az én általam jegyzett darabokra igaz, hanem a Tanár Úr (Szirtes Tamás) részéről is, aki olyan döntéseket szeret hozni, amit a nézők nagyon szeretnek és meghálálnak! A Poligamy című új magyar musical kapcsán a Tanár Úr olyan új dolgokkal és ötletekkel is próbálkozik, amivel nem lő biztosra, de mégis így dönt, mert ez a darab Magyarországon íródott, magyar emberekről szól, nagyon jó magyar humor van benne, nem megszokott színművészek fognak bemutatkozni és színpadra lépni! A Csoportterápia c. musical úgy sikeres, hogy a színpadon csak hat szék van díszletelemként! Ez aztán még meglepőbb húzásokra és sikerekre inspirál. Szirtes Tamás Tanár úrnak és persze mellette Kocsák Tibor zenei vezetőnek is kiapadhatatlan ötletei biztosítják azt a kincsesbányát amiből sikerekben bővelkedő új dolgokat tudunk a Madách Színházban a nézőink részére eljátszani és bemutatni!  

Tisztelt Művész Úr! Köszönjük, hogy tudott időt szakítani az interjú elkészítésére! További sikerekben gazdag bemutatókat és kellemes nyári pihenést kívánunk!

blogpress.hu 2013. július

zene: Szente Vajk - Azon a szombat éjszakán / forrás: internet/Youtube

Szente Vajk színművész színházi fellépéseiről és a Madách TV felvételeiért kérem kattintson a http://www.madachszinhaz.hu/index.php oldalára!

Szente Vajk színművész Madách Színház

Címlapcikkek1