Képcserélő

Az idei évad első bemutatóját november 4-én tartja a Budapesti Operettszínház. Fantasztikus szereposztásban ekkor mutatkozik be a fővárosi közönség előtt a Lehár Ferenc: Luxemburg grófja című előadás, Somogyi Szilárd rendezésében. A meglepetésekkel, cselszövésekkel teli kacagtatóan humoros és persze mélyen emberi, szerelmes történet premierjéhez kapcsolódóan egy különleges jótékonysági árverésre is sor kerül az Ernst Galéria jóvoltából.

 

 

Az előadást rendező Somogyi Szilárd olvasatában a Luxemburg grófja 2017-ben elsősorban arról szól, hogy pénzzel megvásárolható-e a szerelem, vagy sem. Mi történik, hogy ha a művészek és a politikusok világának találkozásakor nem csak a pénz és a hatalom dominál, hanem elérkezik a mindent elsöprő érzelem is. "Mi megadjuk erre a választ: az igaz szerelmet sem pénzzel, sem hatalommal nem lehet megvásárolni, csak és kizárólag őszinteséggel." "Régi adósságát törleszti a színház, amikor bemutatja a Luxemburg grófját" - mondta Lőrinczy György főigazgató. A Csiky Gergely Színházzal együttműködésben létrejött produkció két évvel a kaposvári bemutatót követően némiképp átalakítva és tovább gondolva, egy kicsit "felturbózva" érkezik a Nagymező utcába. A főigazgató reményei szerint a születendő előadásban az idősebb korosztály tagjai és az operett rajongók megtalálják a megszokott zenei igényességet, látványvilágot, attraktív táncokat, szívet melengető és egyben humoros történetet, miközben megszólítja a fiatal generáció tagjait is a mai történetmesélés, a steampunk elemeket magán viselő design, a klasszikus stílust a street dance-szel ötvöző koreográfia. "Azt gondolom, az előadás igazi családi operett lesz. A műhöz egy kultikus pár, Honthy Hanna és Feleki Kamill emléke kötődik. Akik látták őket, fogják kézen és hozzák el az unokáikat, nagyon fogják élvezni."  

A látványvilág megálmodója, Túri Erzsébet fontosnak tartja, hogy szakítani akartak a hagyományokkal, nem egy hagyományos operett díszletet álmodtak a színpadra, hanem egy olyan mixet, ami visszaadja a századelő bohém párizsi hangulatát. A díszlet az Eiffel tornyot, mint a város legjellegzetesebb építményét állítja középpontba egy mozgatható vázszerkezettel. Emellett a '20-as évek art deco világa jelenik meg a 21. századi fénytechnika eszköztárát is felvonultatva. A jelmeztervező, a kaposvári társulatból érkezett Cselényi Nóra ruhái is az art deco jegyében születtek, persze némi modern beütéssel. A művészvilág tagjai például az úgynevezett steampunk stílusba (ahol a bőrök, a fémek, a különleges frizurák dominálnak) öltöztetve lépnek színre, míg az arisztokraták klasszikus vonalvezetésű ruhákat kapnak.

Barta Viktória arra törekszik, hogy miközben maximálisan tiszteletben tartja az operett klasszikus vonalát, koreográfiáiban ötvözze azt a mai kor egyik legnépszerűbb táncstílusával, a street dance-szel.  "Nagyon örülök, hogy az ország első zenés színháza nyitott arra, hogy ezt a bátor és valljuk be, kockázatot is magában rejtő elképzelésünket támogassa. Biztos vagyok benne, hogy ezáltal nagy esélyünk van arra, hogy a fiatal generációkat bevonzzunk ebbe a csodálatos színházba."

A november 4-i bemutatóhoz kapcsolódóan egy internetes jótékonysági árverést is indított a színház az Ernst Galéria támogatásával. Október 20-tól lehet licitálni azokra a tárgyakra, melyeket az előadásban szereplő vezető színészek az Ecseri Piacon vásároltak Eleni Korani műkereskedő, az Ernst Galéria egyik tulajdonosa segítségével. Dolhai Attila Fischl Mónikának egy ezüst foglalatú borostyánköves szecessziós nyakéket, Kerényi Miklós Máté Szendy Szilvinek egy nyakbavaló rókaprémet, Somogyi Szilárd Frankó Tündének az Osztrák-Magyar Monarchia területéről származó századfordulós nikkelezett réz, fajansz betétes kínáló tálcát kutatott fel, Eleni Korani pedig Kálloy Molnár Péternek vásárolt egy századfordulóról származó szipkát. Ajándékozók és ajándékozottak együtt ajánlják licitre a tárgyakat, melynek a bevételét az Ódry Árpád Színészotthonnak ajánlják fel technikai eszközök fejlesztésére és egy új projektorra.

Licitálni november 2-ig lehet a http://www.operett.hu/licit/ oldalon. Minden tárgy 10.000 Ft-os kikiáltási áron indul és 1.000 Ft-ként lehet emelni a téteket. Tárgyanként a három legmagasabb licitet tevő meghívást kap a Luxemburg grófja premierjére és az azt követő fogadásra, ahol még egyszer, élőben lehet majd ráígérni az egyes tételekre. 
 

Lehár Ferenc
Luxemburg grófja
 
 
 
 
Szereplők:
 
 
Dolhai Attila
 
György-Rózsa Sándor
 
Fischl Mónika
 
Lukács Anita
 
Frankó Tünde
 
Vermes Tímea
 
Kerényi Miklós Máté
 
Laki Péter
 
Szendy Szilvi
 
Simon Panna
 
Kálloy Molnár Péter
 
Földes Tamás
 
Kálid Artúr
 
Langer Soma
 
Oláh Tibor
 
Vanya Róbert
 
Magócs Ottó
 
Pálfalvy Attila
 
Siménfalvy Ágota
 
Papadimitriu Athina
 
Melis Gábor
 
Péter Richárd
 
és még sokan mások....
 
 
Művészeti munkatársak:
 
Zeneszerző: Lehár Ferenc
 
Dramaturg: Lőrinczy Attila
 
Versfordítás: Gábor Andor , Szenes Iván
 
Átdolgozta: Békeffi István - Kellér Dezső
 
 
Világítástervezés: Memlauer Imre 
 
Karigazgató: Drucker Péter
 
Koreográfus-asszisztens: Bóna Gábor
 
Játék és táncmester: Rogács László
 
A rendező munkatársa: Magyar György
 
 
Jelmeztervező: Cselényi Nóra
 
Díszlettervező: Túri Erzsébet
 
Karmester: Szabó Mónika
 
Zenei vezető-karmester: Makláry László
 
Koreográfus: Barta Viktória
 
 
 
Rendező:
 
Somogyi Szilárd
 
 
 
Bővebb információért és jegyvásárlásért,kérem, kattintsanak a Budapesti Operettszínház honlapjára:
 
 
 
 
forrás: Budapesti Operettszínház
 
videó összeállítás: blogpress.hu
 
 
fotók a sajtótájékoztatóból...
 
 
 
 

Luxemburg grofja 1.JPG

 Luxemburg grofja 2.JPG
 

Luxemburg grofja 3.JPG

 Luxemburg grofja 4.JPG
 

Luxemburg grofja 5.JPG

 Luxemburg grofja 6.JPG

Luxemburg grofja 7.JPG

 operett foigazgato_01.JPG

 Lőrinczy György főigazgató - Budapesti Operettszínház

Eleni Korani_01.JPG

Eleni Korani -  Ernst Galéria

 

 

Címlapcikkek1