Képcserélő

Kocsák Tibor és Miklós Tibor - Lady Budapest című musicalje, amely a  Tábori György - Utazás című regénye alapján készült, október 21-én debütál Somogyi Szilárd rendezésében a Budapesti Operettszínházban. A színház ezzel a különleges bemutatóval tiszteleg az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója előtt. A Magyar Nemzeti Múzeumban megtartott sajtótájékoztatón a blogpress.hu online portál kérdéseire válaszolva Lőrinczy György főigazgató, Janza Kata színművész és Somogyi Szilárd rendező mondta el alkotói gondolatait és érzéseit a darabról, illetve a bemutatóval kapcsolatban.

 

 Együttműködés: a Magyar Nemzeti Múzeum és a Budapesti Operettszínház között.


A Magyar Nemzeti Múzeum és a Budapesti Operettszínház, mint nemzeti intézmények stratégiai partnerekként működnek együtt kiemelt feladataik ellátása érdekében ez év tavasza óta. A megállapodás legfontosabb része az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójához kapcsolódik. Ezért is döntött úgy a két intézmény vezetősége, hogy a Lady Budapest című előadás sajtótájékoztatóját a Magyar Nemzeti Múzeum REJT/JEL/KÉPEK'56 - a forradalom titkos művészete című időszaki kiállításába helyezi, a történelem, a képzőművészet, az irodalom, a zene együttes interpretációjában emlékezve a forradalom hőseire, eseményeire.

A REJT/JEL/KÉPEK'56 - a forradalom titkos művészete című kiállításban a művészeti alkotások ezúttal a történelem szolgálatába állnak, történelmi forrásként mutatkoznak be. A forradalom alatt, vagy annak hatására születtek, a Kádár-korszakban, majd egészen napjainkig, de mégis jórészük a rendszerváltásig rejtve maradt. A kiállításban híres képzőművészek alkotásai kerültek nyilvánosság elé, köztük a Magyarországon eddig soha nem látott Chagall-kép, vagy éppen Szalay Lajos grafikái - akit maga Pablo Picasso a világ legjobb grafikusának tartott.

Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, hogy bár szokatlannak nevezi a kezdeményezést, mely egy színházi előadást és egy művészeti, történeti kiállítást összekapcsol, mégis rendkívül lényegesnek tartja, hogy a "közönség ráébredhessen arra, hogy a színházban szerzett élményt a múzeumi látogatás csak tovább mélyítheti, a tárlaton megszerzett ismereteket és reflexiókat pedig még jobban árnyalhatja és gazdagíthatja a színházi előadás megtekintése". A főigazgató a kiállításról szólva kiemelte, hogy különlegességét elsősorban az adja, hogy olyan művészeti anyagot gyűjtöttek össze a múzeum munkatársai és állítottak ki a nagyközönség elé, amely a forradalom felszabadító élményéről, illetve a megtorlás emlékezetéről szól. Ez egy gazdag művészeti anyag, amelyben híres művészek, mint Marc Chagall egyetlen ismert '56-os tematikájú grafikája, az Anya gyermekkel címet viselő alkotása is megtalálható. "A tárlat ugyanakkor nem kizárólag művészeti szempontból vizsgálja a témát, hanem egy közéleti interpretációt mutat fel" - mondta Varga Benedek.

Lőrinczy György a Budapesti Operettszínház főigazgatója hangsúlyozottan fontosnak tartja a mostani program létrejöttét, mert mint mondta "nem kérdés, hogy '56-ról beszélni kell. Nem kérdés, hogy a történelemről beszélni kell, hogy az egyes családokban ez téma legyen". A darab férfi főszereplője, Veres Pál által feltett kérdést: menni vagy maradni, az akkor itt élő emberek mindegyikének fel kellett tennie magában és döntésének következményeit utána évtizedekig viselnie kellett neki és családjának is, mondta a főigazgató, aki számára a Lady Budapest legfontosabb üzenete, hogy "gondolkodhatunk másként politikáról, társadalmi történésekről, bármiről, de érezni csak egyféleképpen tudunk. A szeretet, a gyűlölet, a félelem, a kiszolgáltatottság, akármilyen politikai nézetet vall is az ember, egy kiélezett pillanatban mindig ugyanolyan".

Az együttműködés célja, hogy a két intézmény közös jegyár- és bérletkonstrukciója minél nagyobb tömeget szólítson meg ezzel a kezdeményezéssel. A kezdeményezés részleteiről a két intézmény honlapján lehet majd tájékozódni, de kiemelve néhányat közülük:

A Lady Budapest előadásra szóló színházjeggyel rendelkező látogatóknak a kiállításra 50 %-os kedvezményes belépési lehetőséget biztosít a Múzeum. Ezt a gesztust viszonozva a kiállítás belépőjegyét felmutatva az Operettszínház 15 %-os kedvezményt ad a Lady Budapest produkció 2016-2017-es évadban lévő előadásainak jegyáraiból.

Ezen kívül az Operettszínház Lady Budapest diákelőadásaira szervezett csoportjai ingyenesen nézhetik meg a kiállítást, ugyanígy az Operettszínházban most debütáló (kifejezetten az együttműködésre létrehozott) Történelmi Bérletsorozathoz kapcsolódóan a Múzeum ingyenes lehetőséget ad a bérlettel rendelkező látogatóknak 1-1 kiállítás megtekintésére.

A Múzeumok Majálisa, a Múzeumok Éjszakája után az Operettszínház művészeivel a kiállítás finisszázsában ismét találkozhatnak majd a látogatók a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Bővebb információért és jegyvásárlásért, kérem kattintsanak a Budapesti Operettszínház:

http://www.operett.hu/operett.php?pid=tickets

és a Magyar Nemzeti Múzeum honlapjára:

http://hnm.hu/

 

forrás: Budapesti Operettszínház

              - Magyar Nemzeti Múzeum

fotók: blogpress.hu

Lady Budapest

Lady Budapest a Magyar Nemzeti Múzeumban

A fotón szereplők balról jobbra: Veréb Tamás színművész, Vágó Bernadett színművész, Lőrinczy György főigazgató Budapesti Operettszínház, Szinetár Dóra színművész, Varga Benedek főigazgató Magyar Nemzeti Múzeum, Janza Kata színművész, Horváth Dániel színművész, Somogyi Szilárd rendező

Lorinczy Gyorgy foigazgató 01

Lőrinczy György főigazgató, Budapesti Operettszínház

Janza Kata - Vago Bernadett színművészek

Janza Kata - Vágó Bernadett színművészek

Janza Kata plakat

Janza Kata színművész

Vago Bernadett plakat

Vágó Bernadett színművész

Vagó Bernadett

Vágó Bernadett színművész

Somogyi Szilard rendező

Somogyi Szilárd rendező

Címlapcikkek1