Képcserélő

A győri EYOF-ra 10 sportág közel 3600 sportolóját várják; a kajak-kenu, az atlétika, a judo, a kerékpár, a kézilabda, a kosárlabda, a röplabda, a tenisz, a torna és az úszás kerül a programba. Az EYOF az olimpia és az ifjúsági olimpia után az ötkarikás mozgalom harmadik számú világversenye. A Magyar Csapat várhatóan több mint 150 fős lesz. A megnyitó ünnepséget 2017. július 23-án rendezik az ETO Parkban.

 

 

Győrben, sajtótájékoztatón mutatták be a hazai rendezésű, XIV. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) nagyköveteit március 30-án. A 10 sportág egy-egy már sikeres felnőtt és még fiatal tehetséges sportolója mind örömmel, ingyen vállalta azt, hogy Magyarország első olimpiai eseményének az „arcai” legyenek. Többek közt Kammerer Zoltán, Görbicz Anita és Jakabos Zsuzsanna is megtiszteltetésnek érezte a szervezők felkérését. Borkai Zsolt elmondta, mint a polgármesteri hivatallal szembeni visszaszámláló emlékeztette, 114 nap van hátra a játékok rajtjáig. “Győr és Magyarország is büszke lehet arra, hogy olimpiai eseménynek lesz a házigazdája, olyan viadalnak, amin az ötkarikás jelképek is jelen lesznek” – szögezte le Borkai Zsolt. Hozzátette, biztos benne, hogy Győr jó EYOF-ot fog szervezni. Az elnök-polgármester köszönetet mondott azoknak az élsportolóknak, olimpikonoknak, valamint a fiatal tehetségeknek is, akik vállalták, hogy arcai lesznek az EYOF-nak.

A győri EYOF érmeit Borkai Zsolt mutatta be a sajtótájékoztató résztvevőinek. „Azt hiszem, hogy a látvány magáért beszél. Sportolóként én magam is sok érmet nyertem, de bizton állíthatom, hogy még a felnőtt világversenyeken sem szokványos az ilyen szép és igényes kivitelű medál." A polgármester elmondta, az EYOF egy hete alatt 121 éremátadó ceremóniát bonyolítanak le a szervezők, ehhez – a tartalékokkal együtt - 915 érem készül, amiből 295 aranyérem, 295 ezüstérem és 325 bronzérem. Az egyedi vert érmek átmérője 70 milliméter, vastagsága 4.5 milliméter. Az aranyérem 24 karátos arannyal, az ezüstérem ezüsttel futtatott, míg a bronzérmet fényes bronz színben kivitelezték. A győri cég által biztosított alkotásokat már az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) is jóváhagyta. Annak egyik oldalán – az előírásoknak megfelelően az EOC – EYOF logója, a másikon pedig a győri EYOF arculati elemei láthatóak. 

A győri olimpiai érmek mellett számos magyar olimpikon is bemutatkozott, akik az EYOF-ot népszerűsítik, emellett a sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a The Biebers írja a hazai rendezésű Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál hivatalos dalát...

Az EYOF arcai

Pars Krisztián (atlétika), Karakas Hedvig (dzsúdó), Kammerer Zoltán (kajak), Borissza Johanna Kitti (kerékpár), Laklóth Anna (kosárlabda), Jakabos Zsuzsanna (úszás), Görbicz Anita (kézilabda), Kötél Zsanett (röplabda), Gálfi Dalma (tenisz), Berki Krisztián (torna). A közös bennük, hogy ők tízen a győri EYOF sportágainak kiválóságai a rendezvény felnőtt nagykövetei. Mellettük mind a tíz sportágat fiatalok, a jövő reménységei is népszerűsítik. Név szerint Lendvai Luca (atlétika), Mészáros Krisztofer (torna), Varga Bence (úszás), Szirony Dorina (kosárlabda), Sipőcz Richárd (dzsúdó), Pál Tamara (kézilabda), Farkasdi Ramóna (kajak-kenu), Kotormán Réka (röplabda), Valkusz Máté (tenisz), Füri Márton (kerékpár). – A húsz kitűnő sportolót csütörtökön a Richter teremben mutatta be Borkai Zsolt polgármester, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, aki elmondta, már csak 114 nap van hátra, és elkezdődik a győri EYOF, amelyre a város úgy készül, hogy az felejthetetlen legyen a résztvevők, a szurkolók, de a győriek számára is. Borkai Zsolt köszönetet mondott a sportolóknak, amiért vállalták az esemény népszerűsítését, hogy minél több emberhez eljusson a nyári kisolimpia híre.

 Pars Krisztián atléta, olimpiai bajnok kalapácsvető. Az ország egyik legeredményesebb dobóműhelyében, a Szombathelyi Dobó SE-ben Németh Pál és testvére, Zsolt irányításával készül a viadalokra. Négyszeres olimpikon, Athénban 5., Pekingben 4., Rióban 7. lett; Londonban olimpiai bajnoki címet nyert. Kétszeres Európa-bajnok és világbajnoki ezüstérmes. Már utánpótláskorában a legjobbak közé tartozott: nyert U23-as és junior kontinensviadalt, valamint ifjúsági világbajnokságot is.

Karakas Hedvig judós, kétszeres olimpikon. Korábban több sportágat kipróbált: úszott, kézilabdázott, és leány labdarúgócsapatot is erősített; tízévesen érkezett meg a tatamira. A 2005-ös lignanói Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon bronzérmet nyert. A londoni ötkarikás játékokon ötödik lett, Rióban 7. A szolnoki születésű, Junior Prima-díjas sportoló jelenleg a BHSE judokája, Toncs Péter tanítványa. Büszkélkedik világbajnoki bronzéremmel és két Európa-bajnoki harmadik helyezéssel; az Európa Játékokon ezüstérmet szerzett. Junior korában világbajnoki és Európa-bajnoki aranyérmet nyert, kétszeres ifjúsági kontinensbajnok.

Kammerer Zoltán háromszoros olimpiai bajnok kajakos. A Dunakanyarban ismerkedett meg a sportággal; Gödről indult, ma a Győri Vízisport Egyesület sportolója. Atlantától Londonig öt olimpián vett részt. Sydney-ben kettő, Athénban egy olimpiai aranyat nyert. A négyessel vagy párosban összesen háromszor volt a világ, hétszer Európa legjobbja. Az Európa Játékok kétszeres győztese. Londonban tagja volt az ezüstérmes négyes egységnek. Háromszoros ifjúsági világbajnok. Győr díszpolgára, tagja a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnökségének. Két gyermek édesapja.

Borissza Johanna Kitti kerékpáros, a női elit pályaválogatott tagja. A még csak 20 esztendős sportoló korán megmutatta tehetségét, a pálya mellett országúton is sikeres, már a korosztályos országos bajnokságokon nyert hosszú távú-, időfutam- és kritériumbajnoki címet is. U23-as pályakerékpáros Európa-bajnokságon a legjobb helyezése 8., az elitek közt 9. hely. Több nemzetközi felnőtt viadalon végzett már dobogót érő helyen. Pályakerékpározásban többszörös magyar csúcstartó. Részt vett az utrechti Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon. Klubja idén a Dr. Bátorfi-Agria Kerékpár és Triatlon Klub, edzője Szalontay Sándor és Epres Kornélia.

Görbicz Anita kézilabdázó, kétszeres olimpikon. Tízévesen Győrben kezdett kézilabdázni, ma a Győri Audi ETO játékosa és a magyar női kézilabda-válogatott irányítója. Csapatával kétszer nyerte meg a Bajnokok Ligáját. A válogatottal világbajnoki ezüst- és bronzérmes, kétszeres Európa-bajnoki harmadik helyezett. Junior korában csapatával világbajnoki ezüstérmet nyert. Az athéni olimpián ötödik, Pekingben negyedik lett. Kétezer-ötben a világ legjobb kézilabda-játékosának választották. Prima- és Junior Prima-díjas. Egy gyermek édesanyja.

Gálfi Dalma teniszező. Korábban atlétizált és kézilabdázott. Sportkarrierje Balatonfüredről indult, ma az MTK játékosa. Teniszpályán nőtt föl, hiszen édesapja pályát üzemeltet. Korosztályos világbajnoki bronzérmes és Európa-bajnok; a 2013-as utrechti Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon negyeddöntős volt. A US Open junior bajnoka, Wimbledon páros bajnoka, junior világbajnok, világranglista-vezető; az Ausztrál Openen junior elődöntős volt. A riói olimpia évében már a felnőttek közt is helyt állt. Egyesben és párosban is több ITFtornagyőzelmet jegyez. Első felnőtt Grand Slam-tornája az idei Ausztrál Open volt.

Kötél Zsanett röplabdázó. Ifiként Európa- és világbajnokságon is szerepelt, majd a juniorválogatottat is erősítette. Eredeti posztja feladó. Székesfehérvár után Gödöllőn az első osztályban két szezont játszott, majd a Vasassal bajnokságot és kupát nyert. A BSE színeiben is duplázott, majd a francia másodosztályban több gárdában lépett pályára. 2010-től felnőtt válogatott. 2015-ben Euroligát nyert, valamint tagja a 28 év után Eb-re kijutó magyar válogatottnak. A World Grand Prix-versenysorozatban való részvételt is kiharcolták, először a magyar röplabdázás történetében. Ma a Penta-Gödöllő meghatározó játékosa.

Berki Krisztián olimpiai bajnok tornász. Lólengés-specialista, ezt már a junior Európabajnokságon nyert ezüstjével megmutatta. Az UTE 32 esztendős tornásza, mestere a KSI-s évek után is Kovács István. A felnőtt mezőnyben háromszor lett világbajnok és hatszor Európa legjobbja. Olimpián Londonban ért a csúcsra. 2015-ös vállműtétje után sikeresen tért vissza, ma Tokióra készül. Néhány nappal ezelőtt a dohai világkupát lólengésben megnyerte. A harmadik magyar tornász, akiről tornaelemet neveztek el, lólengésben tornaelem őrzi nevét. Junior Prima-díjas, többször az év sportolója. Egy kislány édesapja.

Jakabos Zsuzsanna négyszeres olimpikon úszó. Pécsen kezdett úszni, ma Győrben Petrov Iván készíti fel. Négyszeres ifjúsági Európa-bajnok, a 2003-as párizsi Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál háromszoros bajnoka. Felnőttként kétszer győzött rövid pályás Eb-n, egyszer nagypályán, világbajnokságon ötödik hely a legjobbja. Athéntól Rióig valamennyi ötkarikás játékokon részt vett; legjobb eredménye a pekingi és riói 6. hely a 4-szer 200 méteres gyorsváltó tagjaként, Londonban 7. lett 200 pillangón. A hazai vizes vb-re készül, és akár ott lehet a tokiói olimpián is.

Laklóth Anna kosárlabdázó. Nyolcévesen kezdett kosárlabdázni, előtte úszott, teniszezett és tornázott. Édesanyja, Diósadi Deák Éva 150-szeres válogatott kosárlabdázó volt, édesapja, Laklóth Aladár színész. Egy ideig párhuzamosan művelte a kettőt, amikor dönteni kellett, habozás nélkül a kosárlabdára esett a választása; ahogy fogalmaz: otthonosabbnak érezte a parkettát a világot jelentő deszkáknál. Korábban játszott a Csatában, jelenlegi klubjában, a CMB Cargo Uni Győrben sokszoros utánpótlásbajnok. Hét évig volt felnőtt válogatott játékos. Legbüszkébb a Győrrel elért bajnoki címére. Szeret vezetni, főzni, olvasni, kedvence a dohánykávé.

 

A jövő reménységei, a fiatal tehetségek élsportolóink mellett:

 

Varga Bence úszó. Első osztályos diákként tanult meg úszni a Móra iskolában Farkas Jánosnál, immár 12 éve. Edzője elmondása alapján már az első pillanattól kezdve volt sebessége a vízben. Hagyományőrző, hiszen a testvére, Dominik négy esztendeje ezüstérmet szerzett az utrechti Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon, 200 méteres hátúszásban. Bence is erre a számra készül. A Győri Úszók Közhasznú Egyesület versenyzője, jelenleg is a győri Móra iskola tanulója. Tartott országos korosztályos rekordot, több versenyszámban is ranglistavezető, többszörös korosztályos bajnok.

Farkasdi Ramóna kajakos. Hat év versenyszerű hip-hop táncolás után, a nagypapája unszolására kezdett el kajakozni. Jó döntést hozott. Már 12 éves korában megfogalmazódott benne, hogy olimpiai bajnok szeretne lenni. Ez az álma 2010-ben, az ifjúsági olimpián meg is valósult, 17 évesen Szingapúrban felállhatott a dobogó legfelső fokára. Az eredményt több ifjúsági világ- és Európa-bajnoki cím kísérte. Még ifiként lett először felnőtt világbajnok, a maratoni párosok versenyében. Az tanulmányaiban is igyekszik szem előtt tartani a jövőjét. Tíz évig Győrben kajakozott, most télen került a Budapesti Honvédba, az olimpiai bajnok Csipes Ferenc csapatába.

Lendvai Luca atléta. Négy és fél éves korában úszással kezdett, a testvéréhez hasonlóan az úszást a triatlon követte, melyhez 2010-ben kapcsolódott az atlétika. 2014-től az atlétika tölti ki ideje nagy részét. A Győri Atlétikai Club versenyzője, edzője Búza László. Korosztályos országos bajnoki címeket és dobogós helyezéseket szerzett 1500 és 3000 méteres síkfutásban, 1000 és 1500 méteres akadályfutásban, illetve mezei futásban. Egy U16-os válogatott viadalon, 2000 méteren második lett; 2016-os iskolai mezei futó világbajnokságon tagja volt a hatodik helyezett csapatnak. A Kazinczy Ferenc Gimnázium diákja, 2014-ben, 2015-ben és 2016-ban Magyarország Jó tanuló – jó sportoló-elismerésben részesült.

Mészáros Krisztofer tornász. 2009-ben kezdte a sportágat, klubja a Győri AC, mestere Szűcs Róbert. Kedvenc szere a ló, de a többit is szereti, ezért sikeres összetett tornász. Példaképei a magyar lólengés specialistái: Berki Krisztián, Magyar Zoltán, Borkai Zsolt és a 6-szoros japán összetett világbajnok, Kohei Uchimura. Korosztályában 11-szeres magyar bajnok lólengésben, talajon és párhuzamos korláton. A budapesti junior nemzetközi kupán kétszer lett összetett bajnok, első éves ifi válogatottként tagja volt a berni ifjúsági Európabajnokságon 8. helyezett csapatnak, ahol egyéni összetettben 17. lett. A győri Móra Ferenc Sportiskola 8. osztályos tanulója; ide járt Borkai Zsolt, Fajkusz Csaba és Csollány Szilveszter; itt tanított Röck Samu mesteredző, aki felfedezte Borkai Zsoltot.

Sipőcz Richárd judós. Óvodás korában ismerkedett meg a sportággal, hamar a Győri Dózsa tatamijára került. Ma a Győri Atlétikai Clubban Gyimes Nikolett a mestere. A plusz 90 kilósok közt versenyez, példaképe Bor Barna és a francia Teddy Riner. 13-szoros korosztályos magyar bajnok, aki az idősebbek közt is tudott a legjobb lenni; nyert már ob-t a juniorok közt is. A riói olimpia évében az ifjúságiak között öt Európa-kupából négyet megnyert, egyszer második lett. Első éves ifiként a finnországi korosztályos Európabajnokságot megnyerte, a csapattal ezüstérmes lett. A győri Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont és Gimnázium 9. osztályos diákja. Saját bevallása szerint a judo a mindene.

Szirony Dorina kosárlabdázó. Lovagolt és táncolt is, 2007 őszén, 6 évesen kezdett kosarazni édesapja javaslatára. Ma a Széchenyi Kosárlabda Akadémia Sportegyesületnek és a magyar korosztályos válogatottnak a tagja; edzője Gálos László. 2015-ben első helyen végeztek Csehországban egy U17-es tornán, a válogatottal másodikok lettek a szlovéniai mini Európabajnokságon. Rio évében az ostravai húsvéti tornát megnyerték, az U15-ös válogatottal a győri kupán második. A hazai szövetség kiválasztotta, hogy 2016 nyarán Szlovéniában másodmagával képviselje Magyarországot egy nemzetközi kosárlabda-táborban. Lengyelországban az U16-os válogatottal megnyerték az Olimpiai Reménységek Versenyét. A Győri Szolgáltatási SZC Krúdy Gyula Gimnáziuma, Két Tanítási Nyelvű Középiskolája, Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Szakképző iskola diákja.

Kotormán Réka röplabdázó. Tíz évig néptáncolt, öt éve kezdett el röplabdázni Kaposváron, 13 évesen költözött Budapestre, azóta a Vasas SC sportolója, edzője Kőnig Gábor. 13 évesen került a gyermek válogatott keretbe, azóta minden válogatott programon részt vett, ahol edzője Csizmadia Szabolcs. A Vasassal több országos bajnoki címet is szerzett, 2016-ban serdülőként arany-, ifiként és juniorként ezüstérmes lett. A válogatottal többek közt pulai nemzetközi torna-, ORV- és MEVZA-bronzérmet is jegyez, tagja volt az U19-es Európabajnokságon részt vett csapatnak is. A Budapest-válogatottal megnyerte az Abád József emlékversenyt. Több különdíja közt Jó tanuló, jó sportoló, a budapesti XIII. kerület kiváló ifjúsági sportolója, a 2016-os országos ifjúsági bajnokság legjobb irányító játékosa. A Kerék Általános Iskola és Gimnázium 11. osztályos diákja.

Pál Tamara kézilabdázó. Debrecenben született. Mazsorettezett, majd nővérével öt évesen kezdett el kézilabdázni. A legjobb eredménye a Debrecennel az országos bajnoki harmadik helyezés volt. Egyik nyáron Győrben edzőtáborozott, ahol a szakembereknek feltűnt a tehetsége, ott marasztalták; négy éve az egész család Győrbe költözött. Első edzője Kun Attila volt, akinek a vezetésével nagyon sok bajnoki elsőséget szerzett. Tavaly megnyerték az országos serdülő bajnokságot és az iskolai világbajnokságot is. Kétszer volt Görbicz Anita ösztöndíjas és az év játékosa, egyszer Magyarország legjobb serdülő kézilabdázója. Jelenlegi edzője Bognár Róbert. A felnőttek között is játszik, pályára lép a BL-ben és az NB I-ben is.

Füri Márton kerékpáros. Tizenkét esztendős volt, amikor hobbiját versenysportra váltotta. A Degavi Tipográfia versenyzője, edzője Rusovszki Gábor. Többszörös korosztályos magyar bajnok: hegyi-, mezőny- és kritérium-bajnokságon is állt már a dobogó tetején. Nemzetközi eredményeit tekintve legbüszkébb a csehországi U15-ös „Kisbékeverseny” egyik szakaszán elért harmadik helyére; mint mondja, a viadalon 45 éve nem „ért haza” magyar kerekes dobogós helyen. Hegyikerékpározásban is sikeres, 2015-ben az ausztriai, salzkammerguti maratonon szintén az U15-ösök mezőnyében lett bronzérmes. A Károlyi Mihály Fővárosi Gyakorló Kéttannyelvű Közgazdasági Szakközépiskola nulladik osztályos diákja.

Valkusz Máté teniszező. Ügyességét kisgyermekkorában judóban, úszásban és tornában csiszolta, mígnem ötévesen, a teniszpályára lépve meg nem találta azt a sportágat, melyben ma már a nemzetközi mezőnyben is egyre előrébb lépked. Klubhűségét mutatja, hogy a kezdetben Malév SC néven ismert műhelyt nem hagyta el, annak mai nevén a Golden Ace versenyzője. Korosztályos Európa-bajnok párosban, bronzérmes egyéniben. A Nike junior masterverseny győztese, Grand Slameken többször bronzérmet nyert párosban, Wimbledonban a nyolc között zárt egyéniben. Részt vett az utrechti Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon, ahol a negyeddöntőig menetelt, a későbbi győztestől kapott ki. A 18 évesek között egyesben és párosban több tornagyőzelmet is számlál, övé volt akkor a világranglista első helye is. Ma már remekül helyt áll a felnőttek közt is, igaz, most vállsérülését követően rehabilitációját tölti. Edzői Kuhárszky Zoltán, Vaskó Balázs és Tanja Muzer.

A győri EYOF-ra való készülődés már korábban a célegyenesbe fordult, hamarosan minden a sportról szól majd Győrben!

Hugoo ma ráadásul megmutatta: már csak 150-et kell aludni, hogy elkezdődjenek a versenyek...! Az építkezések a vége felé közelednek, tréningeznek az önkéntesek, és hamarosan az olimpiai láng is megérkezik, hogy július 23-án Magyarországon először lobbanjon fel.

 

forrás: Győr Város Önkormányzata

         - MOB

         - Borkai Zsolt polgármester, MOB Elnök 

         - Domanyik Eszter Városmarketing és Programszervezési főosztályvezető (Győri önkormányzat)

fotók és videóösszeállítás: blogpresss.hu

EYOF-1.JPG

EYOF2.JPG

EYOF3.JPG

EYOF5.JPG

EYOF8.JPG

EYOF4.JPG

EYOF12.JPG

EYOF9.JPG

EYOF6.JPG

 

 

 

 

 

 

 

Címlapcikkek1